Bajta PR' NAS KULtura V Kompleksu ružili Zircus in Let 3
V Kompleksu ružili Zircus in Let 3 PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Klančnik, Foto: Jernej Prodnik   
Nedelja, 12 Oktober 2008 01:26

Včeraj se je na Ravnah odvil koncert, na katerem smo lahko videli dva več kot odlična nastopa. V Kompleksu je gostovala ena najbolj provokativnih skupin iz področja nekdanje Jugoslavije Let 3, kot predskupina pa so na oder stopili odštekani domačini Zircus.

Let 3 skupaj s Zircus ružili v KompleKSu


Da gostje iz Rijeke tudi za Korošce pripravljajo nekaj neobičajnega, sem spoznal kmalu po prihodu na prizorišče, ko sem v pogovoru z znancem izvedel, da je med rekviziti, ki so jih nosili v zaodrje, bilo videti tudi zares velike ... kurce. Kaj le mislijo zakuhati? Slovenci smo si jih nazadnje zapomnili pred časom, ko so si za nastop na nedeljski oddaji TLP zadnje plati ozaljšali vsak s po eno vrtnico in povzročili škandal, zaradi katerega je takrat moral odstopiti urednik priljubljene oddaje.

Razmišljanja o morebitnih ekscesih na odru so kmalu prekinili ostri zvoki iz dvorane. Na odru so že stali člani skupine Zircus iz bližnjega Slovenj Gradca. Tam je sedel bobnar, pred njim kitarist, poleg njega je skakal pevec, v ospredju pa so besno utripale lučke Mašine. Da. Zircus niso običajna skupina, po odru boste z očmi zaman iskali bas kitarista ter klaviaturista, sicer nepogrešljiva člena rock skupin po celem svetu. Njuno vlogo prevzema in nadgrajuje računalo, s pomočjo katerega skupina dobi edinstven zvok, vabljivo mešanico elektronskega in kitarskega.

Pa še pred koncertom se ga ne more do negibnosti napiti tale Mašina, super! A kaj, ko pa jo zagode softverska oprema, kar se je na razočaranje nastopajočih ter publike ob včerajšnjem nastopu zgodilu že po nekaj odigranih komadih. Člani skupine Zircus so jo želeli že popihati, a jih je vztrajna publika priklicala nazaj in ko so k zavesti spravili še računalnik, se je koncert spet lahko odvijal po zastavljenih tirih. Hvalabogu, saj se je njihov nastop komajda začel in na tisto kar je sledilo nas ni mogel pripraviti nihče.

Med igranjem sta na oder prišla dva indijanca, kot smo ju zaradi oblačil ljubkovalno poimenovali, od katerih se je eden prelevil v drugega bobnarja (sem že omenil, da imajo Zircus neobičajno sestavo?), drugi pa v koroško različico Bez-a iz Happy Mondays-ov. Njegova naloga je bila animirati do takrat precej anemično občinstvo, kar mu je ob podpori odličnega muziciranja glasbenikov na odru tudi uspelo. Nekateri v publiki so sicer godrnjali nad plesočim/ropotajočim domorodcem, a meni se je stvar zdela zelo posrečena in je dala nastopu dodatno dimenzijo. S svojo nevsakdanjostjo Zircus spretno krmarijo na meji med prisiljenim in naravnim, eksperimentiranje z zvokom in performansom pa jim lahko štejemo praktično samo v plus.

Komaj smo si dobro oddahnili od nastopa predskupine, že so se na odru prikazali Let 3. Skupina, ki je znana po svojih ekstravagantnih nastopih ter nevsakdanjih potezah (v njihovi diskografiji je recimo moč najti ploščo z naslovom Jedina, ki je izšla v nakladi enega izvoda), je na oder prikorakala v nenavadnih oblačilih iz črnega polivinila (?) ter z za njih standardnimi fake-brkami. Solo vložki basista, med drugim je pokazal veščine igranja za glavo, med pavzami za preoblačenje (člani benda so na odru bili vse od mornarjev do rock zvezdnikov iz osemdesetih - jasno, z ves čas vidnimi zadnjicami), so poskrbeli, da publiki niti za trenutek ni bilo dolgčas, kar je še bolj kazalo na količino truda, ki ga skupina vloži v koncertne nastope. In to ne brez efekta.

S svojo karizmo, humorjem, dobro glasbo ter jasno, stalno menjavajočimi se oblačili, niso imeli težav s spravljanjem publike v gibanje. Ob komadih kot so Kurcem u čelo, Dijete u vremenu, Profesor Jakov ..., ni mogel pri miru ostati nihče, precej punc (in fantov?) pa so v prve vrste spravili tudi z nošenjem rekvizitov omenjenih v prvih vrsticah tega članka (hehe). Odlično vzdušje, ki so ga pričarali na Ravnah bodo prisotni gotovo pomnili še nekaj časa.

Mimogrede, kot sta omenili ustvarjalki oddaje oddaje Šalter na Koroškem radiu, so fantje iz skupine Let 3 pod masko, ki si jo nadenejo na odru in jim jo marsikdo pripisuje tudi sicer, v resnici sila prijazni in korektni. Toliko o stereotipih.

Za konec še par besed o obiskanosti koncerta. Do nastopa riječanov se je dvorana sicer še nekaj napolnila, a kljub temu je presenečala relativno slaba zasedenost prostorov, neprimerljiva recimo s tisto na koncertu Pankrtov ali Hladnega piva, čeprav gre za najmanj toliko renomirano skupino kot zgoraj omenjeni. Razlogov žal ne poznam. A koliko avdience se lahko potem pričakuje na nastopu odličnega kantavtorja iz Prlekije Tadeja Vesenjaka (ki bo v Kompleksu prihodnji teden mimogrede), ki se v nasprotju s včerajšnjim koncertom skoraj sploh ne oglašuje?


Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti