Bajta PR' NAS KULtura Boj za severno mejo s Franjem Malgajem
Boj za severno mejo s Franjem Malgajem PDF natisni E-pošta
Prispeval Jernej Prodnik   
Četrtek, 07 Maj 2009 20:30
V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah je včeraj bila otvoritev razstave »Boji za severno mejo in general Rudolf Maister« ter predstavitev knjige o Franju Malgaju. Prav včeraj je namreč minilo devetdeset let od smrti tega nadporočnika, ki velja za prvega slovenskega častnika, ki je prišel s svojo enoto na Koroško, da bi jo priključil matični domovini.

Knjiga »Franjo Malgaj: Vojni spomini 1914-1919« je tako prispevek k oživljanju spomina na tega človeka, brez katerega Mežiška dolina morda nikoli ne bi bila priključena matični domovini. Osvobodil je namreč vse kraje Mežiške doline, s svojimi vojaki pa je prodrl vse do Velikovca. Bil je tesno navezan na narodnega heroja Rudolfa Maistra, slednji pa mu je ob smrti v spomin napisal tudi pesem.

Franjo Malgaj

Malgaj je umrl v ne povsem pojasnjenih okoliščinah star komaj 25 let, po nekaterih ugibanjih naj bi se mu ob plezanju iz lestve ali drevesa, kjer je oprezal za premiki sovražnika, sprožila ročna bomba.

Marijan F. Krajnc, generalmajor v pokoju, ki je h knjigi napisal spremno študijo in uredil Malgajeve zapise ter dokumente o njem, je ob tem v pogovoru z mag. Karlo Oder predstavil tezo, da je veliko bolj verjetno, da je Malgaj storil častni samomor in se s tem izognil zajetju s strani avstrijske vojske, ki naj bi ga bila obkolila. Povsem nemogoče se mu namreč zdi, da bi tako izkušen vojak, ki je na Soški fronti zmetal več kot sto ročnih bomb proženih na poteg vrvice, umrl na takšen način.

V knjigi so poleg izvirnega vojnega dnevnika iz leta 1916 ter dnevnika o pohodu na Koroško leta 1918 predstavljeni dokumenti dunajskega vojaškega arhiva, številne fotografije in pisma, članki, raziskovalne naloge in Malgajeva odlikovanja. Gre torej za bržkone prvo celostno predstavitev Malgaja, knjiga pa je nastala v sodelovanju z njegovimi sorodniki. Malgaj je bil Sokol in pripadnik preporodovcev, ene prvih revolucionarnih organizacij na Slovenskem.

Iz Albuma:

Predstavitev knjige o Franju Malgaju in otvoritev razstave, Foto: Jernej Prodnik Predstavitev knjige o Franju Malgaju in otvoritev razstave, Foto: Jernej Prodnik Predstavitev knjige o Franju Malgaju in otvoritev razstave, Foto: Jernej Prodnik Predstavitev knjige o Franju Malgaju in otvoritev razstave, Foto: Jernej Prodnik Predstavitev knjige o Franju Malgaju in otvoritev razstave, Foto: Jernej Prodnik

Po predstavitvi knjige je bila potekla tudi otvoritev razstave Vojaškega muzeja Slovenske vojske, katere avtor je Albin Mikulič. Mikulič, častniški-kustus, je ob tem obnovil dogajanje, ki je vodilo v prvo svetovno vojno. Del razstave o bojih za severno slovensko mejo, ki preučuje Malgajevo vlogo, je pripravila Odrova, hkrati pa je predstavljena tudi memorialna zbirka Janka Štamfla naslovljena Zapuščina slovenskih pošt - Spomin na Franja Malgaja. Razstavi bosta na ogled do 20. maja.

S tem se prireditve ob 90. obletnici smrti Franja Malgaja še ne bodo zaključile. V soboto bo na grajskem dvorišču pred Koroško osrednjo knjižnico potekala osrednja proslava, na kateri bo slavnostna govornica ministrica za javno upravo, Irma Pavlinič Krebs. Pričetek proslave je ob 12:00 uri.


Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti