Bajta PR' NAS KULtura Osmo tradicionalno srečanje na Prežihovi bajti
Osmo tradicionalno srečanje na Prežihovi bajti PDF natisni E-pošta
Prispeval Danica Hudrap   
Torek, 17 Avgust 2010 01:46

Koroški pokrajinski muzej - Enota Ravne na Koroškem je na rojstni dan pisatelja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca (1893-1950) pripravil že 8. tradicionalno srečanje na Prežihovi bajti. Letošnje srečanje je bilo posvečeno 70. obletnici izida Prežihove zbirke novel Samorastniki. Program je bil zanimiv in dokaj obsežen, saj je najprej g. Mirko Osojnik iz KPM predstavil Prežihovo zbirko Samorastniki v luči literarne zgodovine. Govoril je torej o tem, kako so kritiki in literarni zgodovinarji ocenjevali posamezne novele iz Prežihove zbirke Samorastniki in o nekaterih novelah povedal tudi lastno oceno oziroma priljubljenost posameznih novel pri bralcih.

Srečanje

Znano je, da je prvič to, tudi danes nadvse priljubljeno Prežihovo zbirko novel, izdala leta 1940 Naša založba v Ljubljani pod naslovom "SAMORASTNIKI. KOROŠKE POVESTI." Osmim novelam, ki jih je Prežihov Voranc v soglasju in dogovoru z urednikom Ferdom Kozakom izbral za zbirko, je napisal jedrnat in sočen uvod Josip Vidmar. Po vrstnem redu si v zbirki sledijo novele "Boj na požiravniku", "Jirs in Bavh", "Vodnjak", "Ljubezen na odoru", "Pot na klop", "Prvi spopad", "Odpustki" in nazadnje naslovna "Samorastniki".

V prvih 20 letih je bila zbirka ponatisnjena še trikrat: -Ljubljana 1946; -Ljubljana 1956; -Ljubljana 1958 (Knjižnica Kondor). Vsebinsko močnih ali izredno močnih je 6 novel, le 2 (Prvi spopad in Odpustki) sta za spoznanje manj "udarni". To Osojnikovo ugotovitev (in zato tudi še današnjo priljubljenost zbirke) utemeljuje tudi dejstvo, da je bilo kar pet od šestih vsebinsko močnejših novel izbranih za filmsko oziroma za televizijsko upodobitev. Izdaja posameznih Prežihovih novel in črtic pa bi pomenila znatno pridobitev tudi na področju bogatenja muzejske propagandne dejavnosti, saj obiskovalci v Prežihovem spominskem muzeju že leta in leta povprašujejo po takih izdajah. Ker so se vedno najbolj zanimali za nakup povesti "Samorastniki" in črtice "Solzice", bodo dali v Koroškem pokrajinskem muzeju zato v jubilejnem ponatisu 2010 prvič na ogled prav Prežihovo lepo novelo "Samorastniki". Ta izdaja je pravzaprav kar nekakšna bibliofilska posebnost, saj jo je ilustriral naš koroški umetnik-samouk Leander Fužir, ki se je že kot otrok z velikim veseljem posvečal likovnemu izražanju in s svojimi slikarskimi sposobnostmi opozarjal nase.

Pomembno mesto v njegovem ustvarjanju pa ima seveda prav Prežihov svet, iz kakršnega izhaja tudi on sam. Poleg naslovnice krasi to izdajo kar osem njegovih ilustracij v različnih tehnikah. Prireditev je popestrila tudi članica gledališke skupine Prevalje-Mežica KD Prevalje Saša Horvat z monologom Hudabivške Mete iz Samorastnikov. Prežihova ustanova pa je v sodelovanju s Študentsko založbo predstavila ponatis Prežihovega romana Jamnica. Knjigo sta predstavila dr. Miran Hladnik, literarni zgodovinar, redni profesor za slovensko književnost ter predavatelj o slovenski prozi in dr. Urška Perenič, docentka za slovensko književnost na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, na Oddelku za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Mariboru pa docentka za slovensko književnost z literarno teorijo. Govornikom se je pridružil tudi župan Občine Ravne na Koroškem, mag. Tomaž Rožen, ki je hkrati tudi predsednik Uprave Prežihove ustanove, ter predstavil številne načrte, ki jih pripravljata občina in Prežihova ustanova,  povezane z našim koroškim pisateljem.

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti