Bajta PR' NAS KULtura Postaja Raum AU Slovenj Gradec (FOTO)
Postaja Raum AU Slovenj Gradec (FOTO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Klemen Maček, foto: Raum AU   
Torek, 06 December 2011 21:03

Društvo Raum AU pod vodstvom Rada Poggija je v zadnjih 3. letih delovanja našlo smernico delovanja in si tudi izborilo prepoznavnost v slovenjegraškem kulturno-umetniškem delovanju. V zadnjem letu so s strani občine za svoje delovanje v upravljanje dobili tudi zapuščene prostore bivše veterinarske postaje, ki pa v danem trenutku niso bili primerni za uporabo.

Postaja Raum AU Slovenj Gradec

Šest mesecev prostovoljnega dela ter pomoč različnih donatorjev in podjetij je pripomoglo temu, da so prostori danes zelo lepo urejeni in adaptirani ter dokaz, da se s skupnimi močmi da narediti na videz nemogoče. Postaja je od sedaj naprej prostor namenjen raznim dogodkom, razstavam, pogovorom, druženju ter filmskim projekcijam. V bližnji prihodnosti, upajo, bodo lahko v prostorih nudili tudi prenočišča ter si na ta način odprli možnosti sodelovanja pri različnih mednarodnih projektih. »Igrišče za odrasle«, kot je zapisano na vhodu v družbene prostore, deluje kot »rodovitna zemlja« za mednarodne projekte s poudarkom na vlogi mesta Slovenj Gradec kot glasnika miru in podpira lokalni in regionalni razvoj.

Zadnja razstava, ki so jo pripravili člani društva, je razstava Constantina Cierva - Art goes City. ART goes CITY je razstava, ki predstavlja predvsem socialno kritične in družbeno angažirane umetnike, katerih dela sprožajo močan odziv in vodijo v dodaten razmislek. Razstava Art Goes City je že lansko leto pritegnila kar veliko pozornosti predvsem s svojim provokativnim sporočilom ter izvirno idejo, da postavi galerijo na ulice. Oziroma, da sama ulica postane prostor za postavitev umetniškega dela. Tako samo sporočilo najde več ljudi in tudi umetnost ni več nekaj odmaknjenega.

Umetnik Constantino Ciervo se ukvarja s vprašanji, kdo in zakaj manipulira z informacijami. V današnjem svetu, ko se vsak dan sprašujemo o tem, ali smo prejeli informacijo ali podatek ter kaj je to resnica in kje jo najti, ko nas množica različnih informacij večkrat tako zmede, da ne vemo več ali mi mi obvladujemo informacije ali one nas, je to nedvomno tema, ki je več kot aktualna. Razstava je še dober teden dni na ugled v prostorih POSTAJE RAUM AU ter v  izložbenih prostorih mestnega jedra Slovenj Gradca.

Vsekakor so prostori Postaje RAUM AU lepa popestritev sicer nič kaj preveč živahnega slovenjegraškega kulturnega dogajanja. Vsebine, ki drugače ne najdejo prostora v uveljavljenih kulturnih inštitucijah, lahko najdejo svoj prostor tam in PRAV JE TAKO!


 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti