Bajta PR' NAS KULtura Ali glasbeniki poleti počivajo?
Ali glasbeniki poleti počivajo? PDF natisni E-pošta
Prispeval Mitja Gruber, foto: arhiv Bajte   
Sreda, 05 Avgust 2009 00:00

Poletje je čas dopustov, morja in brezdelja, po drugi strani pa je tudi čas mnogih takšnih in drugačnih festivalov ter drugih kulturnih dogodkov, ki nam popestrijo dogajanje v vročih dneh. Tako je lahko poletje za nekatere glasbene skupine ali posameznike še kako delovno in pestro. V pričujočem članku bom skušal ugotoviti, kje vse so Koroške glasbene skupine (tako doma kot tudi v tujini) nastopale v letošnjem poletju in kje vse še bodo. Seveda pri tem ne bomo omenjali vsake vaške veselice posebej, temveč samo odmevnejše nastope, pri čemer se že vnaprej opravičujem, če sem kakšen odmeven nastop ali celo skupino izpustil iz tega kratkega pregleda.

Da ne bi komu delali krivice ali komu dajali prednost, bo pregled urejen po abecedi.

Stari Koroški rockerji Abadon, s katerim začenjam pregled, so nastopili na dveh odmevnih koroških koncertih to poletje. Najprej v Dravogradu na prireditvi Rock Dravograd, kjer so nastopili kot predskupina skupini Nude ter pred kratkim na KKŠ festu na Muti.  Kako je bilo v Dravogradu si lahko preberete TUKAJ, kako na Muti pa TUKAJ.

Nadaljujemo s slovenjgraškimi black metalci Dalkhu, ki bodo nastopili na odmevnem metalskem festivalu Paranoid Open Air v Ljubečni pri Celju.

Vedno dobro razpoloženi Farty Animalsi igrajo letos na lokalni sceni verjetno največ izmed vseh skupin. Tako so nastopili na obletnici Gužva bara na Prevaljah, v Cvetličarni v Ljubljani, Rock Dravogradu skupaj z Abadoni in še na precej več manjših dogodkih po Koroškem. V prihodnje bodo nastopili na Turističnem tednu v Črni, kjer bodo zagotovo zabavali obiskovalce pozno v noč.

Farty Animals - Rock Dravograd
Farty Animalsi med nastopom na Rock Dravogradu.

Manj znani, vendar letos precej aktivni, so skupina Foton, ki pa so dobri znanci ljubiteljev motorjev, saj igrajo največkrat na njihovih prireditvah. Tako so denimo igrali tudi za nek Motoklub v Srbiji, v prihodnje pa jih boste lahko slišali na Turističnem tednu v Črni in na 10. Moto zboru MK Black Dragons v Dupleku.

Malce drugačno publiko privablja skupina FolkRola, ki je aktivna že vrsto let, letos pa se lahko pohvalijo z nastopom na festivalu Etno Kostel 2009 v Kostelu.

Jazoo so poletje začeli več kot odlično - z nastopom na Radio Val 202 v oddaji Izštekani, nadaljevali z obljubljenim, a odpovedanim koncertom v Slovenj Gradcu (zakaj je bil odpovedan, si preberite TUKAJ), nato pa so se odpravili k sosedom v Trst. V prihodnjih dneh jih lahko ujamete še na sklopu koncertov Noči v stari Ljubljani, v Petrovacu (Makedonija) na Petrovac Jazz festivalu in v oktobru še v mariborskem Štuku.

Nitroxi, ki so najbolj znani s tem, da so posneli priredbo pesmi Nocoj bomo mi prižgali dan skupaj z Vladom Kreslinom, so bili čez poletje bolj dopustniški. Zasledili smo jih namreč samo na prireditvi Rock Kozov’c, kjer je bila glavna zvezda Tinkara Kovač. Tam je bila tudi Bajta, zato več o tem lahko preberete TUKAJ.

Piksna, ljubljenka mežiških poslušalk in poslušalcev, je čez poletje počivala. Menda se pripravljajo na izdajo novih komadov, ki jih bodo mogoče predstavili javnosti že na Turističnem tednu v Črni ali na Ravenskih dnevih, kjer bodo nastopili.

Piksna - Narodni dom Mežica
Piksna iz nastopa v Narodnemu domu v Mežici.

Fantje pri Polimorf so aktivno napadli naše bivše južne brate in so to poletje nastopili na dveh priznanih festivalih: na Exit festivalu v Novem Sadu in Demo festu v Banji Luki, kjer jih je zagotovo slišalo ogromno ljudi iz različnih držav.

Mladi in energični mladci iz skupine Thraw nikakor ne počivajo, saj imajo v planu nastop na festivalu Metal Kramp v Zagorju, kasneje v oktobru pa bodo nastopili kot predskupina legendarni thrash skupini Heathen v Ljubljani.

No, za konec pa še z naskokom najbolj aktiven band letošnjega poletja na Koroškem... Kdo? No, če ste si v brk zamomljali ZircuS, potem imate prav.  Nastopili so na festivalu Mladih v Novi Gorici, igrali kot predskupina američanov Black Dice v Ljubljani, bili so na Exit festivalu, festivalu Trnje (Pivka). V soboto (8.8.2009) bodo stali na odru festivala Noster Nostri (Kostanjevica pri Krki), v jeseni pa bodo "tekli" še na na priznanem Klubskem maratonu Radia Študent, ki upajmo, da se bo ustavil tudi pri nas na Koroškem.

Zircus
ZircuS kot predskupina za Let3 v klubu Kompleks

Ker se zavedam, da sem zagotovo v tem pregledu izpustil marsikateri pomemben nastop ali celo celotno skupino, vas vabim, tako skupine, kot tudi vas bralce, da te informacije dopolnite na našem forumu, kjer smo v ta namen ponovno oživili staro temo do katere dostopate s klikom TUKAJ. S klikom TUKAJ pa lahko tudi glasujete za najperspektivnejši band letošnjega leta. Poleg popravkov in dodatkov so zaželjeni tudi popravki in graje, katere vedno sprejemam(o) z veseljem.

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti