Bajta PR' NAS KULtura Obliq in NON "na vasi"
Obliq in NON "na vasi" PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Klančnik, foto: Jernej Prodnik   
Ponedeljek, 16 Marec 2009 14:21
V soboto zvečer je v Kompleksu na Ravnah potekal koncert skupine Obliq iz Švedske, ter slovenskih NON. Prihod na prizorišče nekaj čez deveto, ko je bil sicer napovedan začetek koncerta, je razkrival, da bo publika maloštevilčna.

Sicer navajen mizerne udeležbe podobnih koncertov na Ravnah in sploh na Koroškem, mi je vedno znova nelagodno stati relativno osamljen v dvorani, kjer se je po moji oceni zbralo kakšnih petnajst bolj ali manj stalnih udeležencev alternativnih glasbenih dogodkov.

Obliq in NON v Kompleksu

Rahlo sarkastična in hkrati šaljiva izjava pevca skupine NON, da je v dvorani prisotnih skoraj več fotografov kot poslušalcev je dovolj pomenljiva. Vzrok gotovo ne leži v ceni vstopnine, ki je veljala ubogih 3€ in ob takšnih trenutkih se zdijo mnenja, da se na Koroškem »nič ne dogaja«, kar malo ironična.

Slovenci NON, ki sicer izhajajo iz razpadlih, pred leti precej znanih Ks!ht, so nastopili prvi, kot zamenjava za na plakatih napovedanih Grimmski, katerih bobnar naj bi si menda nesrečno zlomil roko. Glavni navdih njihovega glasbenega ustvarjanja so več kot očitno skupina Placebo in na trenutke se je nepozornemu zdelo, kot da posluša »cover band« zgoraj omenjenih.

A štiričlanska zasedba NON vseeno premore dovolj svojega stila, da uspejo ostati zanimivi in poslušljivi. Predvsem pa jim je treba čestitati, da so kljub takorekoč prazni dvorani svoj del opravili korektno in profesionalno, verjetno tudi na račun dejstva, da v muziciranju očitno uživajo in prisotni so s svojim odzivom to znali nagraditi.


Po krajšem premoru so na oder stopili še »headlinerji« večera, skupina Obliq iz Švedske, ki so se med svojo turnejo po Evropi v podporo izdaje njihovega prvenca ustavili še na Ravnah. Slednje več kot verjetno ni pretirano povečalo njihove prepoznavnosti v teh krajih, kar so gotovo opazili tudi sami in nastop zaključili v dobre pol ure.

Suhljat pevec je po svojem nastopu in glasu zelo spominjal na Matthewa Bellamya iz skupine Muse, glasbo pa so prežemala relativno morbidna besedila in podobna melodika. Vsekakor njihova glasba ni na prvo žogo (mnenje si bodo kupci vstopnic lahko ustvarili doma, saj so vsi prisotni prejeli njihov »single), a morda bi ob bolj polni dvorani in daljšem nastopu tudi Obliq zazveneli bolje.

Več fotografij lahko najdete v Albumu.

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti