Bajta PR' NAS KULtura Nehumane razmere za akustične Mi2 (+VIDEO)
Nehumane razmere za akustične Mi2 (+VIDEO) PDF natisni E-pošta
Prispeval Tadej Jelen   
Sreda, 25 April 2012 17:56

Nekaj minut čez deseto zvečer so se z odra v Kompleksu že zaslišali prvi zvoki kitar. Morda malce nepričakovano, kajti koncert je bil napovedan za deseto uro zvečer. Ker je publika vajena zamud nastopajočih, s(m)o se skoraj vsi takrat še zadrževali v bližini šanka. A skupina Mi2 je za akustično turnejo obljubila, da bo ta dostopna širšemu občinstvu, torej tudi tistim, ki niso ravno nočni ptiči, in obljubo fantje tudi držijo. Prvi pozdrav Jerneja Dirnberka - Dimeka je bil resen (če kdo še vedno ni verjel v zgodnji štart koncerta): "Mi bomo začeli špilat, vi pa kak čete!". Tako je pred odrom po hitrem postopku zmanjkalo prostora, koncert je bil že slab teden razprodan. Obljubi o točnosti sta se v medijih večkrat pridružili tudi obljubi o novih, akustičnih aranžmajih skladb in svežemu repertoarju.

Mi2

Topli jug, Odvisen od vremena, Julija, O, grlo in najbolj znana teta (Estera) sodijo v sklop redko slišanih pesmi na koncertih v preteklih letih. Glavni vokal skupine, Tone Kregar - Tonč, je izdal, da je komad Štajersko nebo nastal med vračanjem s prejšnjega koncerta v Kompleksu. Iz zadnjega studijskega albuma se je na ta koncert uspelo prebiti še komadom Sladka kot med, Čakal sn te kot kreten in Brez obžalovanj. Nove glasbene veščine je pokazal Dimek, ki je v roke prijel harmoniko. Venček treh komadov (Čakal sn te kot kreten, Samo tebe te imam in Oda gudeki) je obarval s svojim vidno začetniškim štetjem akordov, a je dal jasno vedeti: "Eno sn že zašpilo, znam jih pet, zmenjeni smo pa za tri!" Škoda, da nismo slišali še preostalih dveh, saj se je harmonika odlično ujela z akustično spremljavo kitar.

Izjave glavnih akterjev na odru, Dimeka in Tonča, so nas vedno znova opominjale, da to ni resen, zatežen, strog, natančno-noten akustični koncert, ampak tisti pravi, "Mi2jevski". Ste vedeli, kakšna je razlika v številu prebivalcev med Ravnami in Rogatcem (od koder izvira skupina)? Citiram: "Pubeci, če mate srečo, vam bo v Ravnah vsaka deseta dala. Nas v Rogatci je tak malo, da smo v bendu vsi na eni zgubli nedolžnost." Skupina ima tudi čisto pravega Korošca, bobnar Igro Peter Orač - Mali prihaja iz naših koncev. Egon Herman - Srajca in Rober Novak - Flik sta preostala člana skupine fantov, ki že od leta 1998 uspešno dopolnjujejo slovensko glasbeno sceno. Če jo fantje na pavzo po navadi popihajo z odhodom v toplice, so tokrat odigrali še enega in z Brez obžalovanj odšli na pavzo. Po vrnitvi na oder so s sabo pripeljali še teto Estero, za njo je prišla Brigita, domov pa nas je pospremil komad Odhajaš.

Mi2 se že čez dobrih 10 dni vračajo na Koroško, nastopili bodo v Slovenj Gradcu. Posebej so pozvali dekleta, ki štejejo okoli 25 let, da naj s sabo pripeljejo mame – saj bi radi tudi prenočili v prestolnici Koroške. Fantje srčno upajo, da bodo razmere bolj humane in da njihovih oboževalk tokrat ne bo begal prelepi Tozon v sosednji sobi (v Direktu so namreč isti večer nastopali Čuki). Za konec sledi samo še »Mi2jevska« modrost. Kaj postoriti, da bo doma tako, kot se spodobi? Dimekov recept za mir pr bajti se glasi takole: "Hec, drobiž pa pička pr hiš!"

Setlista
********
Topli jug
Štajersko nebo
Sv. Margareta
Sladka kot med
Šlager
Odvisn od vremena
Julija
Sve ove godine
Čakal sn te kot kreten
Samo tebe
Oda gudeki
O, grlo
Zbudi me
Ti nisi ta
Ko bil sn še mali pizdun
Pojdi z menoj v toplice
Brez obžalovanj
Moja teta Estera
Brigita
Odhajaš

Mi2 - Zbudi me za prvi maj


Mi2 - Pojdi z menoj v toplice

 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti