Bajta PR' NAS KULtura Bučen aplavz in navdušeni vzkliki na vrhunskem jazz večeru
Bučen aplavz in navdušeni vzkliki na vrhunskem jazz večeru PDF natisni E-pošta
Prispeval Ana Pisar, foto: Danica Hudrap   
Sobota, 05 Februar 2011 21:35

Na četrtkov večer, 3. februarja 2011, je v okviru abonmaja Jazz Ravne Kulturni center na Ravnah na Koroškem gostil izjemnega jazzista svetovnega kova – Duška Gojkovića.

Duško Gojković je navdušil na Ravnah

Če so ob začetku jazz sezone organizatorji pojasnjevali delno selitev jazz dogajanja v prostore Kulturnega centra, z namenom približanja jazz izvedb širši javnosti, so danes kakršnakoli pojasnila odveč. Povsem zapolnjena dvorana Kulturnega centra je jasen dokaz, da se jazz abonma razvija v izjemen glasbeni program, ki je na Koroškem še kako zaželen. Pohvale gredo seveda glavnima organizatorjema in velikima entuziastoma Robiju Jamniku in Francu Kokalu. Ne samo pohvale, temveč tudi izkaz hvaležnosti, saj so se Ravne ravno zaradi jazza nedvomno dvignile v kulturnem smislu, kot je dejal tudi Fabio Feregotto v svojem uvodnem nagovoru.

Tokratni jazz večer je postregel s koncertom kvarteta Duška Gojkovića. Preko črno-belih tipk je z melodijo zapeljeval Renato Chicco, preko strun kontrabasa Martin Gjakonowski, za udarne ritme bobna pa je poskrbel Mario Gonzi. Solo izvedbe članov kvarteta so publiko navdušile in požele bučne aplavze z navdušenimi vzkliki. Izkazalo se je, da bi že samostojen nastop enega izmed članov kvarteta pomenil višek glasbenega večera, nastop v kvartetu z enim najbolj znanih in priznanih džezistov s področja nekdanje Jugoslavije, pa je tako predstavljal zares izjemen glasbeni dogodek – vrhunec jazz večerov na Ravnah.

Skoraj osemdesetletni trobentač Duško Gojković je navdušil s svojim nastopom kot tudi s smislom za humor. Na svoji glasbeni poti je igral z legendami kot so Miles Davis, Dizzy Gillespie, Sonny Rollins in z drugimi. Nekaterim izmed teh je posvetil svoje lastne kompozicije, nekaj teh smo slišali tudi na četrtkovem koncertu (Remember Dizzy, Five o'clock in the morning …). Topel in mehek zvok trobente je zapel tudi pesem, posvečeno njegovi ženi (latino jazz), pa evergreen I close my eyes, ter mnoge druge – Summer time, Best blues …

Siva eminenca ali bolje dragulj bivše jugoslovanske jazz scene (kot je dejal Feregotto) je s svojim kvartetom več kot prepričal in navdušil občinstvo. Jazz abonenti ter ostali jazz navdušenci smo tako bili privilegirani, da smo bili v svojem domačemu kraju deležni tako vrhunskega jazz koncerta.


 

Najbolj brano iz KULture

Bajtin referendum

Ste danes dobre volje?
 
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti