Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Pisana rižota

Naključno iz intervjujev in kolumen

Intervju: Tomo Jeseničnik, fotograf
Petra Lesjak Tušek, Večer | Torek, 16 December 2008
Tomo Jeseničnik "Zame je ključna svetloba, ne glede na to, ali sem v naravnem okolju in odvisen od trenutnih razmer, ali v studiu, kjer kreiram svetlobo. Brez svetlobe seveda ni barv. Iščem svetlobo, poleg drugih elementov, ki jih mora imeti fotografij."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Pisana rižota PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Četrtek, 29 November 2012 19:49

Sem obljubila nazadnje sama sebi in vam, da bom se zopet malo več posvetila receptom, pa se obljube nisem držala, kar ne maram. In sem bom zdaj potrudila, da vsaj dvakrat mesečno delim z vami dobrote, ki nastajajo v moji novi kuhinji. Si nisem nikoli mislila, da bom imela takšno kuhinjo, čeprav sem si jo vedno želela. Velik štedilnik na drva s pečico, ki jo greje kamen, pa dve krušni peči. In me vedno znova nasmeje, ko me kdo vpraša, kako vem kakšna je temperatura. Ja no, ne vem, občutek je važen.

Pisana rižota

In sem res jezna, ker nisem več delila z vami, ker res krasno jemo. Sploh, ker so jedi iz štedilnika na drva mnogo slastnejše kot tiste iz plina ali elektrike. Da o kruhu iz krušne peči, pa kakšni pizzi niti ne pišem. Pa sem delala krasnega kozlička, večkrat, pa za Martinovo polnjeno gosko, pa oslovski golaž, večkrat, pa vedno znova pozabila poslikati, pa deliti.

Pa sem delala ta teden tole pisano rižoto in gledala v ponev, ko sem vse skupaj pražila in si rekla, kakšna čudovita barvna kombinacija, pofotkala in sedaj zopet delim z vami en čisto ajnfoh recept, medtem, ko je šlo mimo kup dobrih pristnih kmečkih jedi. Pa ne bodo šle več. Obljubim.

Sem že malo tečna, a ne? No, bejžmo k receptu za pisano rižoto, za katero rabite barvno paleto naslednjega:

  • četrt glave brokolija
  • 1 korenček
  • 1 rumeno papriko
  • malo pora
  • eno manjšo čebulo
  • strok česna
  • rezino zelene
  • 3 dcl riža arborio
  • sol
  • žlico masla

Vso zelenjavo očistite in narežite na poljubne oblike. Brokoli natrgajte na čim manjše cvetke, čebulo pa le lepo na drobno naseckajte. Nato vse skupaj popražite na maslu, ki ste ga prej raztopili, osolite in ko se vse skupaj malo popeče dodajte riž. Še malo mešajte, dokler riž ne zadiši, zalijte s 6 dcl vode (če imate jušno osnovo, bo vse skupaj še boljšega okusa) in kuhajte dokler voda ne povre. Postrezite z naribanim parmezanom in par kapljicami oljčnega olja.

Ja, tudi na kmetih jemo jedi brez mesa, čeprav imamo svojega polno skrinjo. Verjetno prav zato včasih zapaše.

 

Zadnje objave na Bajti


megamalckovazabava2015utrinek.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti