Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Šitake

Naključno iz intervjujev in kolumen

Intervju: Matic Pajnik
Jan Klančnik | Četrtek, 06 Januar 2011
Matic Pajnik

"Na nivoju članov bomo prepad skušali zasuti z najavo vseh naših sestankov, kjer bo vsak dobrodošel, da se nam priključi ali samo pove svoje mnenje. Ne rečem, da prejšnja vodstva tega niso želela, težava je le v tem, da tega niso storila. "

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Šitake PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 28 Marec 2012 19:03

Šitake ali japonske nazobčanke (ši - vrsta kostanja, take – goba) ali po kitajsko Xiang-gu (dišeča goba) so zelo okusne, hranljive, vsebujejo pa tudi številne zdravilne učinkovine. Znižujejo raven holestorela v krvi, zavirajo rast nekaterih vrst bakterij, virusov in tumorjev, uravnavajo krvni pritisk in krvni sladkor, krepijo imunski sistem, blažijo stres ter blagodejno vplivajo na jetra in ledvice. Seveda jih pri nas v naravi ne bomo našli, jih pa gojimo in zato vedno najdemo na trgovskih policah. Gojijo jih večinoma na lesu, predsvem bukovem, gabrovem, brezovem ali topolovem. Spadajo sicer med cenovno dražje gobe, vendar se njihov nakup zaradi številnih pozitivnih lastnosti, kot tudi odlične arome, izplača.

Tokrat vam ponujam šitake s špageti, za kar, poleg 100g šitak, potrebujete:

  • 400g špagetov ali drugih testenin (to je za 4 normalno lačne osebe)
  • 1 večjo čebulo
  • 3 stroke česna
  • pest sesekljanega svežega peteršilja
  • 70g masla
  • žličko oljčnega olja
  • sol, poper
  • lonček kisle smetane (lahko pa tudi sladke, če vam je bolj všeč)

Medtem, ko čakate, da zavre voda za testenine in jih nato skuhate, pripravite omako. Najprej stopite maslo ter mu dodajte žličko oljčne olja, na čemer nato prepražite čebulo, toliko, da postekleni. Dodajte narezan česen in takoj, ko zadiši še gobice, ki ste jih pred tem samo splaknili z vodo (bolj kot gobe perete, več njihovih zdravilnih učinkov boste sprali) in kar z rokami nalomili na manjše koščke. Osolite, premešajte, počakajte, da spustijo vodo, počakajte, da voda povre, jih malo popecite, poprajte, dodajte kislo smetano in peteršilj, premešatje in vmešajte še kuhane testenine. Postrezite takoj, drugače se vam bo omaka vpila v testenine in ne bodo več dobre.

Šitake oz. japonske nazobčanke

 

Zadnje objave na Bajti


megamalckovazabava2015utrinek.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti