Bajta Zabava Kuhajmo z Vale Kuhajmo z Vale: Édav povitnjek

Naključno iz intervjujev in kolumen

Intervju: Lena Potočnik
Maša Čas (*projekt Lopa) | Četrtek, 17 Maj 2012
Lenuhla cote

"Kot je narava v nestrpnem pričakovanju, da se poslovi od enega letnega časa in preide v drugega, je takrat tudi moja ustvarjalna duša nestrpna in domišljija kliče po ustvarjanju."

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Fotografski profil

Pasica
Kuhajmo z Vale: Édav povitnjek PDF natisni E-pošta
Prispeval Vale   
Sreda, 13 Januar 2010 20:27

Édav povitnjek

Današnji recept je iz knjige »Libeliška kuharica – Da ne boš vočn od mize šov«, ki sem jo dobila od pokojne Tete Tončke. Knjiga je izšla leta 2001 v okviru študijskega krožka »Da ne boš vočn o mize šov«, ki je potekal v Libeličah leta 1999, v njej pa si lahko, poleg receptov, prebrete tudi nekaj splošnega o starih kuhinjah, nekaj več o stari kuhinji v župnišču, kot tudi splošno o prehrani in načinih prehranjevanja.

Ajdov povitnjek

Édav povitnjek spada med močnate jedi, ki so se belile z ocvirki ali pa s kuhanim maslom. Povitnjeku rečemo na Koroškem tudi nudlni, ponekod pa nuniji in še kakšen izraz bi se našel, v bistvu pa gre za neke vrste štruklje.

Povitnjek lahko pripravite v sladki ali slani verziji, razlika je samo v tem ali nadevu dodate sladkor ali sol. Okusni sta obe varianti, jaz vam jih danes predstavljam v slani. Vse kar potrebujete je:

  • 500 g pšenične moke
  • 1 jajce
  • 1 žlica masti
  • 1 dcl mlačne vode
  • ščepec soli


Za nadev pa:

  • 100 g ajdove moke
  • 2 dcl kisle smetane
  • 0,5 dcl sladke smetane
  • ščepec soli (pri sladkih pa 1 žlico sladkorja)

zvijanje povitnjeka

Iz sestavin za testo zgnetite mehkejše testo in ga pusite, da počiva. Med tem pripravite nadev. Testo razvaljajte čim bolj tanko  v mlinec in ga namažite s pripravljenim nadevom. V sredino namazanega mlinca zarežite obliko križa in jih zvijajte navzven, vsakega v svojo smer, tako da na koncu dobite zvit obroč. Obroč narežite na 15 cm dolge kose, jih dobro stisnite ob robovih in kuhajte v slanem kropu 10 minut. Kuhane poberite iz vode ter jih narežite na centimetrske rezine, zabelite z ocirki ter ponudite z golažem (recept za golaž najdete na: http://www.golding.si/index.php/s_pivom/objava/golazh_a_la_georges/ ) ali zrezki v omaki.

Končana jed

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Naključno naštrikana proizvajalca smeha

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti