Bajta T'k prajijo Kolumna Refleksija: Kruh naš vsakdanji

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

O pokolih na fakultetah
Jure Lesjak | Ponedeljek, 11 Maj 2009
Jure Lesjak
"In ne, ne sme se zopet govoriti, da kaj takšnega ni mogoče in da je za to potreben čas, ker se mora to doseči zdaj - študent ne sme čakati in odgovarjati na dražljaje, potrebna so konkretna in radikalna dejanja. Nenazadnje je to tudi odgovornost (bodočih) intelektualcev!"
Refleksija: Kruh naš vsakdanji PDF natisni E-pošta
Prispeval Patricija Zbičajnik   
Torek, 20 Maj 2008 12:03
Patricija Zbičajnik - Refleksija: Kruh naš vsakdanjiSe zavedamo od kod prihaja naša hrana? Ali ta misel daje prednost našemu vsakdanjemu, hitremu načinu življenja, ki se pojavlja predvsem v mestih? Lahko je poseči po policah trgovine ali se usesti na stol v restavraciji in nato zadovoljiti svoje primarne, fizične potrebe.
 

»Kruh naš vsakdanji« (v originalu Unser Täglich Brot), film Nikolausa Geyrhalterja, prikazuje realni svet prehrambene industrije, njene monumentalne obdelane širine in precizne uporabe tehnologije v prid kmetijstvu. Pozabimo lahko na pravljico o majhni kmetiji, o svetlečih se živalskih očeh in z ljubeznijo do zemlje posajenih sadik; na teh širnih planjavah in velikih soncu zaprtih prostorih se ustvarja hrana za Evropo.

 

In Evropa sama ima ogromno lačnih ust, zato je posledično prišlo do tega, da niso samo živali in rastline predmeti v mnogoštevilnih nakladah, temveč so tudi ljudje, ki opravljajo to delo kot nekakšni roboti našega sistema, ki zapisuje življenjski standard “nevednežev”.

Po koncu filma sem bila zelo prizadeta, razočarana nad človekom in sprašujoče sem na poti domov gledala nebo, pred očmi pa podoživljala vse te krutosti. Vsekakor sem se že prej zavedala, da se to dogaja in v kakšnih razmerjih živijo te, na smrt usojene živali. Saj ne, da je drugim bitjem smrt oproščena, ampak njihove oči so ljudje ustvarili za to, da umrejo. Ustvarili, ker je med drugim prikazano tudi, kako selektivno izberejo na primer bike in jih prisilijo, da naskočijo samico, pri tem pa njihova sperma ne tava tja, kamor bi morala po naravni poti, temveč v laboratorij, kjer se bodo šli kvazi boga in čez nekaj scen že veterinar reže trebuh kravi, da spravi ven telička. Človek kontrolira celotno življenje tega bitja. Zdi se, da je njegova last. Pa je res?


Predvsem zanimiv, bolj v negativnem smislu, mi je bil odnos ljudi, ki so delali z živalmi. Tako hladno, avtomatično so opravljali svoje delo. Zatem je posneto, kako so zaužili malico, predvsem sendviče. Le kje so njihove misli, se morda spomnijo, kako so rezali sveže meso, ali kako so premetavali sem in tja drobcene, komaj privekane na svet piščančke…

Kontrast živalskim prizorom so bili umetno urejeni prostori sadja in zelenjave, kakor tudi neverjetno velike ravnine monokulturnih rastlin. In ko vidiš osebo oblečeno v belo zaščitno obleko in masko, kako s strupom škropi vso to rastlinje, se vprašaš, koliko tega, direktno povedano, »sranja« moraš pojesti, zato da se tisto jabolko lepo rdeče sveti ali da je bolj obstojno. Pri tem bi opozorila tudi na to, da so recimo papriko v neki meri obrali, ko pa se je listje posušilo, so jo takoj odstranili. Zanima me, koliko take hrane vržejo stran, medtem ko se evropska populacija redi, nekje drugje pa tretji svet strada od lakote?

Ne morem mimo tega, da ne bi človeka opredelila kot mrhovinarja, saj uživa mrtvo meso, ki ga povečini ni ubil sam. Prav tako mu je v današnjem času prekrito bistvo, kajti potlačen je v sistem družbe, ki robotizira ljudi in popredmeti bitja. Hvaležna pa sem ustvarjalcem, ki želijo prikazati tudi to plat našega življenja. Kruh naš vsakdanji bi uvrstila na najvišjo stopničko filmov, ne zaradi tega, ker bi bila dobra tehnika snemanja, temveč zaradi sporočilnosti, ki jo daje zgolj premikajoča se slika, kakor tudi zvoki naprav, živali, okolja... Ta pa ni hitra, s poskočnim menjavanjem kadrov, kot smo navajeni pri večini filmov, temveč dejanski tempo, ki pusti gledalcu, da prebudi svoje emocije in prične razmišljati. Smo tudi mi odgovorni za to?

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti