Bajta T'k prajijo Kolumna (Ob)mejni prostori

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Intervju: Tomo Novosel in Franc Vezela
Simon Orgulan, foto: Matic Borkovič | Ponedeljek, 23 Julij 2012
Tomo Novosel in Franc Vezela

"Očitno imava kar nekaj skupnih izhodišč, ki so v srži najine življenjske filozofije. In tisto, kar on želi povedati skozi kamero s pomočjo igralcev, najlažje pride do publike skozi miks njegove režiserske obdelave in mojega glasbenega ozadja."
(Ob)mejni prostori PDF natisni E-pošta
Prispeval Petra Lesjak Tušek, novinarka Večera   
Četrtek, 13 Marec 2008 16:13

Petra Lesjak Tušek - (Ob)mejni prostori

Vsak, torej tudi koroški prostor v principu določajo in uokvirjajo meje, ne zgolj v prostorskem, ampak predvsem v širšem ideološkem, političnem, socio-kulturnem smislu. Meje v razsežnostih posameznikovega pogleda, meje, zasidrane v glavah ljudi, zlasti tiste, ki določajo posameznikov miselni okvir, ki ga bolj ali manj raztegljivo vzpostavlja kot prostor za toleranco do drugega, drugačnega. Meje, ki jih je pripravljen rušiti ali ki jih, še posebej ob družbenih spremembah, znova zarisuje, da vsakič zavaruje svoje lastno bivanjsko polje, s katerim si hkrati paradoksalno omejuje ali celo povsem zagradi svoj (omejeni) prostor.

Je mogoče razmišljati o kolektivnem dometu, mejah, vezanih na regionalno, koroško pripadnost, ali pa so tovrstna razmišljanja preveč posplošena? V kolikšni meri lahko geografski okvir, torej omejenost prostora, s katerim se posameznik identificira, omeji večdimenzionalnost njegove misli? Obstaja skupna nit, ki zajame in povezuje posamezne misli v nekakšno skupno, prepoznavno mentaliteto nekega območja? Zgovorno prispodobo, ki govori o mejah – gore visijo nad nami - je v razmisleku o koroški identiteti nedavno v Večeru uporabil akademski slikar Benjamin Kumprej.

Gore pa po svoje (lahko) tudi odstirajo poglede, vendar pa se razgledi le postopno odpirajo šele potem, ko se prebijemo nanje. Te sicer prostor pod sabo zaprejo, ga uokvirijo, omejijo, morda, kot viseče nad nami, celo v metaforičnem smislu predstavljajo nevarnost, da se slej ali prej zrušijo na nas. Utesnjujejo, stiskajo v dolino, zapirajo smeri, s tem ko usmerjajo nase.

Prispodoba o gorah po svoje govori tudi o distanci, ki je potrebna za širši, drugačen, včasih morda tudi bolj svobodomiseln pogled. V koroški mentaliteti, če naj bi to bila vsaj neka otipljiva, četudi abstraktna kategorija, je prepoznati vsaj nekakšno zagrajevanje v lastne prostore. Ne zgolj v drži Koroške kot kohezivne celote nasproti vsem drugim, zunanjim, ampak tudi od znotraj, v katerih gradi posamične omejene, nemalokrat navidezno samozadostne prostore. Geografska lega je pri tem le izhodišče, iz katerega gradimo širše prostore ali pa (prevečkrat) ostajamo znotraj lastnih. V tem kontekstu gotovo tli tudi potreba po kritični misli, ki naj bi praviloma izhajala iz civilne družbe, katere del so tudi mladi (intelektualci). Ne bi smela biti ali ostati le fraza, da mladi lahko z alternativnim, neobremenjenim pogledom, zazrtim v prihodnost, predstavljajo zagon za kritično misel in soustvarjajo kritične javnosti. Eden od prostorov, ki lahko požene družbeno kritično misel, naj zato postane prav bajta.si. S trdnimi temelji, z več nadstropji, z drznim slogom in še z drznejšo vsebino. Brezmejni prostor, ki naj ga ne določa le prostorskost, ki je v tem primeru pravzaprav že vseobsegajoče medmrežje, ampak naj ga odlikuje predvsem vsestranska pronicljiva misel. Prav takšna, ki lahko zamaje, če že ne povsem (z)ruši meje.

*Petra Lesjak Tušek, novinarka Večera
 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti