Spektakel v osrčju Alp natisni
Prispeval Janko Pešl   
Sobota, 07 Junij 2008 16:17
Janko Pešl - Spektakel v osrčju Alp

Pozabite na Olimpijske igre, pozabite na tečnega šefa v službi, pozabite na izpite, ki vam manjkajo za vpis v višji letnik. Prišel je čas, ko se cel svet za spremembo ne bo vrtel okoli *pizde* (beseda, ki jo je potrebno nujno umestiti nazaj v SSKJ), ampak okroglega usnja.

V sosednji Avstriji in Švici se bo zgodilo Evropsko prvenstvo v najlepši, najemotivnejši, najpomembnejši, najkompleksnejši (in še bi lahko dodajali superlative) igri v našem osončju – Nogometu. Besede s katerimi se ne strinja marsikakšen nesocializiran zahojenec, verjetno bi se ob njih v grobu obračala letos preminula dr. Janeza. 

A pustimo te marginalne stvari ob strani in se posvetimo težko pričakovanemu dogodku. V tem sestavku ne bom našteval suhoparnih podatkov o igralcih, mestih, koliko reprezentanc napreduje iz skupine… Te podatke si lahko poiščete na mnogih drugih internetnih straneh. Namen tega prispevka je predvideti možnosti posemezne reprezentance in jih podkrepiti z nekaterimi dejstvi.


Vprašanje, ki se pojavlja, je kako razdeliti reprezentance? Na velike in male, vzhodne in zahodne ali po kakšnem tretjem kriteriju. V dobi globalizacije, ki je nogomet naredila večji kot je bil kdarkoli prej, te delitve najbrž niso več toliko smiselne, vendar faktorji ekonomske moči, tradicije in nacionalnega karakterja, še vedno vplivajo na končne rezultate reprezentanc.


Ravno slednji je še kako pomemben, ker za nacionalno reprezentanco stoji cel narod. Nacionalni naboj daje še poseben čar in dodatno zaneti strasti na tekmah svetovnih in kontinentalnih prvenstev. Vsa ta energija, ki se ustvari v slačilnicah, na tribunah, medijih in med množicami, se odraža na igrišču samem. Iz igralcev potegne maksimum in še tisto več, kar manjka na klubskih tekmah in ravno to je razlika med tekmovanji v UEFA Ligi prvakov in tekmovanjem kot je EURO 2008. Točno to in posamezniki na najvišjem tehničnem nivoju je garancija, da bomo uživali v izrednih taktičnih bitkah, na določenih tekmah pravih mesarskih klanjih, skratka diši po spektaklu. Pa se sprehodimo po taborih nastopajočih reprezentanc.

 

SKUPINA A

ŠVICA


Švica tokrat v vlogi gostiteljice po imenih ne vzbuja kakšnega strahospoštovanja. Mogoče je še največje ime Alexander Frei iz Dortmunda. Selektor Kubi Kuhn je imel čas, da v miru selekcionira ekipo, vendar rezultati v pripravljalnem obdobju ne napovedujejo nič dobrega. Največji adut Švice bo tako prednost domačega terena, poleg že tradicionalne germanske natančnosti in kančka latinske predrznosti, bi ob izvrstnem Zuberbuhlerju na vratih moralo zadostovati za uspeh.


Napoved: boj za uvrstitev v drugi krog 


ČEŠKA 


Češka tokrat brez Pavla Nedveda, a kot vedno z nekaj izredno talentiranimi nogometaši. Karel Bruckner na selektorskem stolčku vztraja že slabo desetletje in v napadu stavi na brdavsa Kollerja in nepredvidljivega Milana Baroša. Prav slednji bi znal zapolniti mesto Pavla Nedveda kot vodje na igrišču in zablesteti v polnem sijaju. Temu v prid govori tudi dejstvo, da je za njim katastrofalna klubska sezona, tako da mu motiva in energije gotovo nebo manjkalo.


Napoved: boj za uvrstitev v drugi krog – polfinale


PORTUGALSKA 


Portugalska kot vedno ekipa izjemnih posameznikov. S prihodom garanta za osvajanje lovorik Felipeja Scolarija so kot kaže dobili zmagovalno miselnost, vendar jih od največjih loči popolna predanost portugalski zastavi. Ravno to jih je stalo naslova pred štirimi leti. Medijsko v ekipi izstopa človek, ki je letos osvojil vse možne  naslove v Angliji in Evropi – Cristiano Ronaldo. Njegove kvalitete nekoliko napihnjene, njegova igra je toliko všečna kot njegova frizura. Zaradi iztrošenosti bo kot posameznik največje razočaranje EURA 2008


Napoved: boj za uvrstitev v drugi krog


TURČIJA


Malce ironično bi lahko rekli, da gre celo za njihov največji uspeh saj so enkrat v zgodovini njihovi konjeniki obstali pred vratih Dunaja. Tokrat jim je uspelo priti celo v samo srce Švice. Gre za reprezentanco Turčije, ki je po dveh izostankih zopet dosegla zaključni del tekmovanja. Dasiravno gre za reprezentanco, ki ima na klopi izrednega trenerja Fatiha Terima in da so leta 2002 igrali celo v polfinalu svetovnega prvenstva v dokaj izrednih pogojih za igro, gre pričakovati v Švici povsem regularne razmere.


Napoved: slovo Turkov že po treh tekmah

 

SKUPINA B

AVSTRIJA


Avstrija je verjetno daleč najslabša reprezentanca v najšibkejši skupini. Reprezentanca pod vodstvom Josefa Hickersbergerja nikol ni izgledala tako ubogo kot v teh časih. To najbolje priča uvrstitev na svetovni lestvici FIFA, kjer se nahajajo okoli stotega (100.!) mesta. Ekipa je močno pomlajena, začinjena z že odcvetelim Ivico Vastićem in ne vzbuja upanja niti pri največjih avstrijskih navijačih. Ostanki nacizma v državi, ki se odražajo kot stroga disciplina v igri ob pomanjkanju talenta, ni dovolj za doseganje spodobnih rezultatov. Napredovanje Avstrije iz skupine bi odjeknilo bolj kot primera Kampusch in Fritzl skupaj.


Napoved: Zmaga proti Poljski in izpad


HRVAŠKA 


Hrvaška se tradicionalno šopiri in vsi po vrsti od selektorja do širše javnosti predrzno napovedujejo celo naskok na finale. Tokrat se zdi, da po desetih letih znova upravičeno. Porok za tak optimizem je vsestransko razgledan selektor Slaven Bilić, ki ima ob sebi nekoliko bolj boemsko razopoloženega bivšega virtuoza zelenic Roberta Prosinečkega. Skupaj z njim je sestavil reprezentanco, ki je močna na vseh igralnih mestih. V določenih tekmah (Anglija) je pokazala naravnost zastrašujočo ekipno igro. Ob dejstvu, da je v ekipi nekaj izvenserijskih posameznikov, vseh po vrsti vrednih številke 10 in tem, da bo v Avstriji v času prvenstva nekaj 10.000 hrvaških navijačev, na ulicah in pred TV zasloni pa cela 4 milijonska nacija, katerih posamezniki so najprej Hrvati in se šele nato delijo na ustaše in komuniste, moramo priznati, da ima Hrvaška vse značilnosti in pogoje za osvojitev naslova. Nevarnost je, da se ob morebitnem slabšem štartu zna obrniti mnejenje javnosti. V tem primeru se bo 4 milijonov Hrvatov prelevilo v selektorje in voz bo težko obrniti navzgor. Izostanek Eduarda ni za Hrvaško ob vrhunski napadalcih nikakršen hendikep. Nastope Hrvatov bo še posebej zanimivo spremljati zaradi pronicljivih komentarjev Ćire Blaževića, ki se je tokrat drago prodal TV postaji AL Jazeera.


Napoved: finale


NEMČIJA

 
Nemčija je favorit prihajajočega prvenstva. Bolj kot o že dobro znanih značilnostih, ki krasijo nemško reprezentanco, je tokrat potrebno pogledati njihove slabosti in dogodke, ki bi znali že naznanjati neuspeh. Selektor je tokrat pomočnik Jurgena Klinsmanna Joachim Low. Selekcija je z nekam kozmetičnimi popravki skoraj enaka kot pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu. Skozi kvalifikacije so se Nemci domala sprehodili. Kot vedno se pred velikimi tekmovanji stopnjuje napetost in s tem pritisk na vse sodelujoče. Joachim Low v teh razmerah deluje izgubljeno in nezanesljivo kot Angela Merkl na politični sceni. Kot je pri izboru igralcev izpustil Tima Hildebranda, ki je naravni naslednik velikega Oliverja Kahna, se je za celo zazdelo, da je človek dobil mesečno perilo! Prav mesto na vratih je najšibkejša točka nemškega moštva. Jens Lehman, nekdaj izvrsten vratar, deluje vedno bolj betežno, v Arsenalu je letos izgubil mesto številka ena napram povprečnemu Almunii. Leta so tu, z njimi se mu v igri prikrade vedno več ne najbolj posrečenih posredovanj. Druga nevarnost za nemški neuspeh se zdi »poljski« napadalni dvojec Klose – Podolski. Prvi je v zadnjem času padel v formi, slednji pa ima letos za sabo precej klavrno sezono.


Napoved: boj za polfinale

 
POLJSKA


Poljska je tipična slovanska ekipa. Poljaki znani kot mehke duše ob najmanjših problemih posežejo po vodki in utopijo skrbi alkoholnih hlapih. Tega ne more spremeniti niti selektor Leo Benhaker, ki ne vzbuja posebnega zaupanja. Ekipa je sestavljena iz (za ta nivo) povprečnih igralcev. Mogoče rahlo izstopata vratar Boruc in napadalec Smolarek. Pričakovati je tri poraze in popoln razpad sistema na zadnji tekmi.


Napoved: gladek izpad v prvem krogu


SKUPINA C

ROMUNIJA


Romunija je spoštovanja vredna reprezentanca, ki smo jo lahko pred kratkim gledali tud v Celju, kjer je ponižala slovensko izbrano vrsto. V ekipi se vse vrti okoli Adriana Mutuja. Skupina, v kateri so se znašli, je izredno težka in nepredvidljiva, prav tako je z napovedjo uvrstitve romunske reprezentance. Za zadnji vzpon reprezentance v zadnjih letih gre pripisati velikim vlaganjem v klubski nogomet. Na tem mestu žal zna tičati tudi največja nevarnost za razpad sistema in posledično zgodnje slovo. Kot se rado dogaja v balkanskih reprezentancah, si igralci igranje v reprezentancah pridobijo po raznoraznih vezah in ne s predstavami na igrišču.


Napoved: boj za napredovanje iz skupine


FRANCIJA


Francija po slovesu Zinedina Zidana nima več pravega vodje. Čeprav ima Franck Ribery za seboj fenomenalno sezono se nekako ne zdi pravi vodja. V ekipi se pojavljajo še drugi problemi. Poplava nogometašev afriških korenin je odraz krize v francoski družbi nasploh. Čeprav gre v večini za nogometaše najvišjega kakovostnega razreda, jih velika večina niti ne zna zapeti francoske himne. Pomanjkanje nacionalne zavesti in posledično težka identifikacija naroda s takšno reprezentanco zna biti največji hendikep te selekcije. Nastopu na EURO 2008 se lahko zahvalijo samo nespretnosti Škotov v Gruziji.


Napoved: izpad po prvem krogu


NIZOZEMSKA


Nizozemska je še ena reprezentanca, za katero bi lahko rekli, da ima tako kvalitetne igralce, da bi lahko igrali brez trenerja in sistema. Prav veliko število izvrstnih, predvsem ofenzivnih igralcev predstavlja velik problem za selektorja Marca Van Bastna. Ker bi bili vsi radi v začetni enajsterici in po kvalitetah tja tudi sodijo, prihaja do nepotrebnih trenj in ustvarjanja klanov. Za zdaj se zdi, da selektor, ki ne uživa največjega zaupanja javnosti, nekako še kroti napetosti v taboru tulipanov. V primeru, da ne pride do razkola v ekipi, je možno prav vse.


Napoved: boj za napredovanje v skupini


ITALIJA

 
Italija še en izmed možnih finalistov. Kriza v italijanskem klubskem nogometu ne more do živega azurom. Rezultati reprezentance so odlični. Aktualni svetovni prvaki so pod taktirko Alberta Donadonija doživeli prvi udarec v poškodbi Fabia Cannavara. Najboljši igralec preteklega svetovnega prvenstva je bil steber sedanje ekipe azurov. Dasiravno imajo v ekipi dovolj rezerv, bi jim v tem trenutku še kako prav prišel zimzeleni Paolo Maldini. Napaka selektorja je vsekakor nevpoklic stroja za doseganje zadetkov Filipa Inzaghija, ki je v zadnjih nekaj kolih Serie A naravnost blestel s svojo učinkovitostvjo. Pippo bi s svojimi izkušnjami še kako prav prišel v zaključnih bojih ob zaključkih tekem. Namesto njega je v ekipi Antonio Cassano, nekdanji »golden boy« italijanskega nogometa, ki pa se je v zadnjih letih nekako izgubil. V pripravljalnem obdobju je že poskrbel za eksces, njegov temperament zna biti dvorezen meč na prihajajočih tekmah. Pot od junaka do bedaka zna biti sila kratka.


Napoved: boj za finale

 

SKUPINA D

ŠPANIJA


Španci so večni poraženci velikih tekmovanj. Tudi tokrat imajo odlično reprezentanco. Luis Aragones je doma pustil celo zvezdnika kot je Raul. Glavni razlog za neuspeh špancev na velikih tekmovanjih je nedvomno pomanjkanje nacionalnega naboja. Veliko vrhunskih igralcev baskovske in katalonske narodnosti ne želi igrati za špansko reprezentanco. Zadeva močno spominja na reprezentanco Jugoslavije pred njenim razpadom.


Napoved: napredovanje iz skupine


RUSIJA 


Rusija tokrat lahko upa na odmevnejši rezultat. Karakterno bi Ruse lahko opisali podobno kot Poljake, vendar s to razliko, da je v vlogi generala tukaj mož s trdo roko - Gus Hiddink. Človek, ki je popeljal na pol nogometno pismene Korejce v polfinale in žel klubske uspehe na najvišji ravni z nogometnim evropskim malčkom PSVjem. Da je nekaj posebnega v nizozemski navezi, res da ob izredno smotrni klubski politiki, se da slutiti po uspehu ruskega Zenita v letošnjem pokalu UEFA, pod vodstvom še enega genialca Dicka Advocaata. Veliko vprašanje je ali bo lahko nastopil Pavel Pogrebnjak, prvo ime letošnje evropske klubske sezone.


Napoved: boj za finale


GRČIJA 


Grki so branilci naslova. Po dokaj presenetljivi osvojitvi naslova so Grki kar pozabili na Olimpijske igre, kar je še dokaz več, kakšno težo ima evropsko prvenstvo v nogometu. Težko verjetno je, da bi Otto Rehagel tokrat ujel favorite na krivi nogi in še enkrat z obrambno taktiko in svežino odnesel pokal v Grčijo.


Napoved: izpad v skupini
 

ŠVEDSKA 

 
Švedska v pripravljalnem obdobju ne vzbuja optimizma. Razen povratnika Henkrika Larrsona, so ostali delovali precej nezainteresirano, kot da se jim mudi na dopust, čeprav je švedsko prvenstvo v teku. Tu je še vedno nepredvidljivi Ibrahimović, ki ne more skriti svojih balkanskih korenin. Ob dobri uglasitvi moštva Larsa Lagerbäcka in trdicionalni skandinavski nepopustljivosti so napovedi sila nehvaležne, a tokrat bi Švedom v tej skupini težko dali možnosti za uspeh.


Napoved: izpad v skupini

 

Kakorkoli se zdi nogomet včasih zapleten, poln analiz, predvidevanj, pametovanj, raznoraznih faktorjev... je na koncu, kljub vsemu samo igra. Igra z žogo enajstih proti enajstim. Naj za konec dodam še absolutno resnico tvorca čudeža iz Berna, legendarnega Seppa Herbergerja: "Žoga je okrogla."