Bajta T'k prajijo Kolumna »Bajta vas voli«

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Moje doživljanje študija po bolonjskem sistemu
Lucija Kac | Nedelja, 01 Junij 2008
Lucija Kac "Posebej zanimiva se mi zdi izjava ministrice za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, v kateri je dejala, da absolventskega staža ne potrebujemo, ker je študij časovno prilagojen obveznostim študenta in lahko tako le-te opravi znotraj uradnega trajanja študijskega progama."
»Bajta vas voli« PDF natisni E-pošta
Prispeval Lucija Kac   
Torek, 12 Oktober 2010 20:46

Lucija KacLetošnje lokalne volitve so bile zame zanimive iz dveh zornih kotov – vidika opazovanja, ali bodo župani, ki so bili v prejšnjem mandatu velikokrat tarče obrekovanja s strani volivcev in medijev, uspeli dobiti še naslednja štiri leta, in iz vidika, ki pokaže, koliko snovalci kampanj cenijo volivce.

Pri prvem se je pokazalo, da volivci nimamo radi sprememb, radi imamo ljudi, ki »vsaj kaj delajo«, in ne gane nas morebitna slaba promocija skozi pretekla leta. Verjetno pa k temu pripomore nekaj tudi to, da pogosto čutimo, da preprosto ni ponujene boljše alternative – da bi šli iz relativno dobrega v neznano oz. na slabše pač ni logično.

Glede kampanj, ki smo jih lahko spremljali v preteklih parih mesecih, pa lahko zapišem veliko več. Dobila sem namreč občutek, da je marsikdo prepričan, da bo volivce na svojo stran pridobil z izpostavljanjem nasprotnikovih napak in slabosti, namesto svojih kreposti. Oziroma, če je on sam tisti predhodnik, kako bo svojo občino popeljal še dlje, ali kot radi rečejo snovalci oglaševalskih sporočil politikov »naprej«. Tako smo lahko ob cestah te mesece opazili mnogo smejočih se obrazov, ki skušajo pričarati videz poštenosti, prave izbire in tistega, kar seveda vsi volivci hočemo – zaupanja v odgovorno vodenje občine, ki jim je zaupana za štiri leta.

Pri tem so še posebej zanimivi napisi zraven obrazov, ki nam sporočajo vse prej našteto. Skoraj vsa sporočila so identična – pa ne, da bi bil napis enak, pač pa je temeljno sporočilo, ki ga želijo prenesti v um volivcev, enako. In to je – z mano gre občina »naprej«. Saj ni važno, kam naprej. Glavno, da naprej – nikomur pač ne ustreza, da ostane na nekem mestu, da obtiči, ali, bog ne daj, gre nazaj. Zato nam torej kandidati, z različnim izborom besed seveda, sporočajo to, da gremo naprej. Super, to je tisto, kar hočem. Pa da ne pozabim … nekateri bi to storili celo s prevalom!

Potem so tu tisti drugi, ki so malo drugačni, se ločijo od prej omenjenih kandidatov po tem, da sporočajo, da so ZA občino, v kateri kandidirajo! Res, oni so ZA Nebompoimenovala Občino! In tu se mi porodi vprašanje – je to sploh treba dajati na predvolilne plakate? Jasno, da so za to občino, oziroma jasno vsaj, da naj bi na papirju bili, in tega nikakor ni potrebno poudarjati. Takisto velja za tiste, ki pišejo, da so »za občane«. Tudi tu upam, da je to že na daleč toliko jasno, da tega ne bi bilo treba pisati na plakate (ki niso poceni!). Banalnost takšnih sporočil očitno prepoznavajo tudi nekateri kandidati, saj smo lahko opazili tudi plakate, na katerih je pisalo »Ja, tudi mi smo za xy občino«.  Super sarkazem, duhovito, prijetno za videt, zapomljivo … a spet morda malo premalo za to, da pokažejo, da jim je mar za volivce.

Ko sem že pri banalnosti … opaziti je bilo moč tudi slogan »Čas je za mlade in neobremenjene« … vse lepo in prav, če ne bi v ozadju bila stranka. Nekako dvomim, sodeč po politični kulturi v Sloveniji, da je lahko strankarski človek docela neobremenjen. Mladost gor ali dol.

Da grem naprej … najdejo se tudi slogani v stilu »čas je za …«, kjer najprej pomislim na prejšnje kampanje in sem precej prepričana, da je tudi pred štirimi leti »bil čas za ...«, pa tudi čez štiri leta »bo čas«. In kaj naj bi to sporočalo volivcem? Da zdaj pa res naj ne razmišljajo o tem, kdo ima kakšen program, ker zdaj je pa res »čas za našo stranko«. Spet, zame, ena zelo »bistra« pogruntavščina. Ki pa žal pametnim volivcem, pri čemer sem trdno prepričana, da je pametnih volivcev več, kot menijo razne stranke na naši politični sceni, ne seže do srca in ne sprejmejo tega, da zdaj je pa res »čas za«.

Potem pa se seveda najdejo kakšne cvetke, za katere niti nisi prepričan, kaj želijo sporočiti. Pa še vseeno so velikokrat boljše od tistih puhlic, ki sem jih prej naštela. Letos me je presunila sploh ena »Imam odgovor«. Hja. Še danes ne vem, kaj bi si mislila o tem. Najprej sem pomislila – odgovor na kaj? Nato sem pomislila – verjetno na vse. Potem sem malo razmislila in ugotovila, da tega verjetno niti tisti, ki to sporoča ne ve, se pa sliši blazno dobro. On pač ve. On bo lahko rešil vse. On bo rešil probleme. Ne glede na pomen, priznam, še vseeno me je to veliko bolj impresioniralo in mi ostalo v spominu kot sporočila, da gremo naprej skupaj, z združenimi močmi, za dobro vseh nas.

Za konec pa sem prihranila še kampanjo, ki se mi je vtisnila v spomin kot ena boljših. Če ste bili skozi pretekle mesece oziroma tedne pozorni, ko ste se vozili skozi Ravne na Koroškem, ste lahko opazili razpete napise, ki so dejansko sporočali, kar je pomembno. Torej, lahko smo med drugim videli napis »Razbremenimo to cesto«, ki je, po mojem mnenju, uspešno sporočal, kaj bo kandidat storil, če bo dobil mandat. Pa pustimo ob strani razne pomisleke, ali bi to dejansko uspel speljati, če bi bil izvoljen … dejstvo je, da se je tu pokazalo, da snovalec te kampanje vsaj toliko ceni volivce, da jih ne zasipa z raznimi že stokrat slišanimi in prebranimi puhlicami, temveč dejansko komunicira tisto, kar je pomembno za njih. Njegov program.

Če povzamem … malce sem razočarana nad slogani, ki so se letos pojavljali pred volitvami. Pa zgoraj sploh nisem obdelala vseh, s katerimi sem se srečala, oziroma katere ste, prepričana sem, vsi vsaj enkrat videli ali slišali v kakšnem izmed medijev kot »fail« oziroma spodrsljaj letošnjih volitev. Tudi nisem omenila vseh, ki so bili dokaj ok, ok, ali celo presenetljivo dobri. Sem pa omenila tiste, za katere sem sama prepričana, da bi se jim bilo potrebno izogibati v širokem loku. Iz preprostega razloga – ker je potrebno volivcu ponuditi več in ker ga je potrebno spoštovati!

Svoje strinjanje ali nestrinjanje s kolumnisti Bajte lahko zmeraj izrazite na Bajtinem forumu. Gre za (že lep čas) največji koroški forum, ki ima prek šeststo registriranih uporabnikov, na njem pa vsakodnevno potekajo debate o politiki, zabavi, športu in še čem.

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti