Bajta Intervjuji in kolumne Obstaja tudi "druga zgodba"

Naključno iz intervjujev in kolumen

Intervju: Andrej Makuc
Jernej Prodnik | Sobota, 17 Januar 2009
Andrej Makuc "Hotel sem spregovoriti o čisto drugih stvareh, kot pa je neko golo in dolgočasno šolsko okolje; o vsem, kar se skriva za to metaforo, za vse tiste stvari, s katerimi se v šoli srečaš in ob katerih ugotavljaš, da je to početje občutljivo in odgovorno, kako si pogosto učitelj nebogljen pred mladimi, ki bi jim moral biti v trdno oporo."

Bajtini projekti

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica


Ste še slišali,
pesem upora
?

ŽPZ KOMBINAT!

Kombinatke

Obstaja tudi "druga zgodba" PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak (*projekt Lopa)   
Sreda, 21 Marec 2012 13:00
Indeks člankov
Obstaja tudi "druga zgodba"
Stran 2
Vse strani
Jure Lesjak - Obstaja tudi druga zgodbaLeta 1925 je francoski pisatelj André Gide na svojem potovanju po Kongu v mestu Bangui zapisal naslednje misli: »Zdaj pa vem; zdaj moram govoriti. Toda kako naj si pridobim poslušalcev? Doslej sem vedno govoril, da mi ni bilo mar, če me poslušajo; vedno sem pisal za tiste, ki pridejo z edino željo: trajati. /.../ Stopiti hočem izza kulis, na drugo stran dekoracije, da naposled zvem, kaj se tam skriva, pa čeprav bo grozno. Slutim, da je grozno, in hočem videti.«

Dobrih osem desetletij kasneje, potem ko je svet doživel že marsikatere družbene premike in spremembe, se lahko človek postavi pred isto dilemo, ki jo je nakazal Gide – kako in predvsem zakaj spoznati drugo plat zgodbe, nasproti tej, ki je danes aktualna oziroma prevladujoča in bo hkrati pisala zgodovino ter, kot kaže, prihodnost? Je takšno spoznavanje drugačnih pogledov in zgodb, ki gredo onkraj obstoječega oziroma dominantnega vzorca razmišljanja sploh smiselno? In nenazadnje, v primeru, da obstaja ta druga in večini zamolčana plat zgodbe, kaj bomo izvedeli, če jo začnemo iskati, prebirati, misliti in razumevati?

Prva zgodba: »O uspehu«

(Vzemimo v razpravo prve zgodbe dan neke družine). Na prvi delovni dan v tednu je ob šesti uri zjutraj zazvonila očetova budilka na mobilnem telefonu, ki ga je ravno včeraj dobil zastonj kot poslovno darilo. Za tem je mati stopila v sobo svojega edinega otroka in ga z nežnim dotikom in šepetom na uho prebudila, ker mora čez dobro uro v šolo. Po jutru se dan pozna, zajtrk je najpomembnejši obrok v celem dnevu. Danes si bo družina privoščila tako imenovani sadni zajtrk, saj je sredi zime zelo pomembno, da je človek oborožen z vitamini, ki ga bodo varovali pred gripo in prehladom. Fantiček, ki obiskuje tretji razred osnovne šole in ga menda zelo zanima zgodovina, si pripravlja torbo, na kateri so narisani junaki iz nove računalniške risanke, ki bo prav danes premierno predstavljena na filmskem platnu.

Oče na hitro brska po časopisu, kjer že spet pišejo o globalni finančni krizi, ki je zajela cel svet. Ker je po poklicu borzni posrednik in direktor neke megakorporacije, ki se ukvarja z živilstvom, ga to ne skrbi preveč, saj je že lansko poletje na počitnicah o tej tematiki bral neštete napovedi, kaj se bo dejansko zgodilo. Tik preden se družina vkrca v očetov službeni avto, ki su mu pred dvema tednoma strokovnjaki namestili novo alarmno napravo z možnostjo zaznave aktivirane bombe na podvozju, mati s svoje knjižne police vzame zgodovinski učbenik, ki ga bo potrebovala pri učni uri v osmem razredu, kjer je edina predavateljica predmeta zgodovine na zasebni šoli, kamor se vpisujejo samo najboljši učenci. Tam se izobražuje tudi njen sin.

Ob osmi uri so odšli vsak po svoje. Takoj ko pride oče v službo, ima pomemben sestanek (na katerega bo rahlo zamudil) s svojimi sodelavci o preučevanju možnosti, da bi zamenjali svoje dobavitelje visokokakovostnih rib iz Sredozemskega morja, s tistimi, ki ribe uvažajo iz nekega jezera v Afriki. Za njihovo družbo bi takšna poteza menda pomenila še en korak naprej v razvoju. Medtem njegova žena osmošolcem razlaga, kot sama pravi, zapleteno temo o kolonializmu, ki je verjetno ne bo na petkovem testu, saj se morajo učenci najprej naučiti bolj pomembnih zgodovinskih dejstev. Dobro naj se naučijo Rooseveltov New deal, iz katerega bo zagovoto nekaj vprašanj na preverjanju znanja. Slabe pol ure kasneje njen sin malica v šolski menzi, kjer mu postrežejo z brezplačnim toplim obrokom (ravnatelj, ki je hkrati direktor šole, je že na prvem šolskem dnevu dejal, da je bila šolnina letos malo višja, zato bodo otroci deležni brezplačne malice). Ker ne more vsega pojesti, se odloči, da bo riž, ki mu je glavni kuhar primešal grah, vrgel v koš za smeti. Sošolec to dejanje opazi ter mu s smehom na obrazu zabiča, da tega ne sme več delati, ker nekje v Afriki nimajo za jesti. Še preden dobro pomežikne na desno oko, tudi sam odvrže preostanek svojega obroka na isto mesto.

Popoldne se družina odpravi na kosilo v restavracijo, ki ji očetova družba vedno dobavlja sveže ribe. Šef, eden izmed očetovih najboljših prijateljev, poskrbi, da so postreženi na najvišjem nivoju. Kratek pogovor ob vrhunski kavi naznanja naporen preostanek dneva. Oče in sin se odpravita na prej omenjeno kino predstavo, ki bo v velezabaviščen parku in nakupovalnem središču na sporedu ob šestnajsti uri. Mati se odpravi s prijateljico po nakupih, saj bo kmalu prišel božič in z njim obdarovanje. Preden gredo vsak svojo pot, preveri, če je zraven vzela kreditno kartico, ki jo bo potrebovala. Seveda je, kot vedno, na istem mestu v denarnici. Sredi filmske predstave sin navdušeno vpraša očeta, če bodo na ta otok ob Afriki odšli drugo leto na poletne počitnice. Oče mu odgovori pritrdilno, saj je tam pravi raj na Zemlji. Tretja članica družine je v tem času zapravila že lep kup denarja za darila, toda to je ne gane preveč, saj enkrat na leto pa res lahko zapravi malo več. Mora se malo sprostiti preden pride za delovno mizo, saj bo morala še danes sestaviti prej omenjeni test iz zgodovine.

Po izjemni filmski predstavi se oče in sin odpravita v športno trgovino. Fant potrebuje nove nogometne čevlje, saj ga je oče prek poznanstev komaj da spravil na tekmo najmočnejše nogometne lige na svetu, kjer bo v domačem dresu izvedel začetni udarec pred polnim stadionom. Z novim obuvalom, ki je stalo nekaj pod dvesto evropskimi, je tretješolec s sredine poslal žogo do najbolje plačanega nogometaša, ki na minuto zasluži šestinštirideset evrov. Pred tekmo mu je o tem govoril oče, ki je ob tem dodal, da lahko on toliko denarja, kot ga letno prejme omenjeni nogometaš, na borzi pribori v enem dnevu.

Pozno zvečer so vsi člani družine na kratko povzeli preživeti dan. Opazili so, da so se imeli več kot lepo. Sin je pred spanjem iz hladilnika vzel plastenko ustekleničene vode, ker je ponoči venomer zelo žejen, ter odhitel dodati na splet vse fotografije z nogometne tekme, da bodo lahko njegov uspeh videli tudi njegovi prijatelji s celega sveta. Še pred tem je poslal po telefonu sporočilu svojemu dedku, da mu vošči vse najboljše za njegov osemdeseti rojstni dan. Zaželel mu je veliko zdravja in sreče. Oče in mati sta tik pred nočjo namenila še nekaj časa za intimnost, dokler še lahko, saj čez dobre tri mesece pričakujete otroka. Tokrat si želita, da bi to bila punčka.


Druga zgodba: »O grozi«

(Vzemino v razpravo druge zgodbe dan druge družine). Na delovni dan v tednu, nepomembno kateri, saj delajo vsak dan, se oče sam od sebe zbudi ravno tedaj, ko se je na nebu lesketala jutranja zarja. V leseni baraki, kjer si zavetje delijo še s tremi družinami, poišče na golih tleh svojo ženo, ki drži ob sebi le nekaj mesecev staro hčerko, in sina, ter jih zbudi, saj ima občutek, da so že rahlo pozni, če hočejo še pravočasno ujeti delo. Ravno zaradi tega danes zjutraj svojim večno praznim želodcem ne bodo namenili kakšnega grižljaja (tudi če ne bi zamujali, bi ne mogli, saj so že dober teden dni brez denarja, ker jim delodajalci plačujejo z večtedenskim zamikom). Pred njimi je po vsej verjetnosti naporen dan, saj naj bi se potrebe po zrnih kave in kavčuka v zadnjem mesecu močno povečale. Tako jim je bil včeraj povedal nadozornik, ki pazi njihov predel na polju.

Preden se odpravijo vsak na svojo stran, oče skoči nazaj v barako, da bi prinesel tri lesene skodelice, ki jim bodo prišle prav takrat, ko bodo imeli nekaj minutni odmor. Blizu delovišča se namreč vije potok. Malo so že pozni, zato mati razburjeno vzame svojo skodelico ter možu in sinu zaželi lepo preživljanje dneva, dokler se zopet ne vidijo ob mraku. S svojo komaj da rojeno hčerko oddide na plantažo kavčuka, ki je iz njihovega domačega kraja oddaljena dobrih pet kilometrov. Oče in sin lahko gresta skupaj, saj opravljata isto delo. Oče je bil pred mesecem dopolnil petintrideset let, sin je star okroglih deset.

Mati s svojo hčerko ni zamudila na delovno mesto, ostala dva člana sta bila po mnenju nazdornika na plantaži kave zamudila glavna navodila tega dne, zato bosta prvo uro delala za polovično mezdo. Slabih petnajst kilometrov stran mati okoli enajste ure še komaj da lahko opravlja svoje delo, saj mora vseskozi v rokah držati svojega otroka. Od časa do časa, če je jok premočan in preveč moti ostale delavke, hkrati nabira kavčuk in doji svojo hčer. Premišljuje, kako bosta danes zdržali do večera, ko bo mož prinesel nekaj hrane. Delodajalci na tem področju delavkam namreč ne nudijo obroka, razen ob sobotah, ko pride pošiljka mednarodne pomoči. Oče in sin imata to srečo, da dobita malico, saj delavcem vsak dan ob dvanajsti uri pripeljejo nekaj praženega manioka. Je pa res, da je zaradi tega plačilo malenkost nižje, kot tam, kjer dela mati oziroma žena. Tam plačajo dober evro in pol na dan, tukaj samo evro in dvajset centov.


Okoli šestnajste ure se delo zaključi. Danes je tisti dan v tednu, ko bi morali dobiti plačo za prejšnji mesec. Sicer bi morali dobiti denar že pred tednom, vendar ga delodajalci baje niso mogli izplačati. Mati se je s hčerko v naročju postavila v vrsto, kjer ji je mož v uniformi naštel točno petinštirideset evrov za pretekli mesec dni dela. Čutila je zadovoljstvo. Na drugi strani so delodajalci zopet preložili izplačilo šestintridesetih evrov, tako da sta oče in sin ostala brez zasluženega. Ravno zaradi tega se je oče odločil, da bo danes podaljšal svoj delovnik. Pohitel bo v bližnji kraj, kjer nabirajo diamante vse do noči. Opravljeno delo plačajo na roko. Njegov sin okoli šeste ure pohiti po ustaljeni poti proti domu. Na poti bi se moral ustaviti še pri prodajalcu, ki po ugodni ceni nudi hrano. Prosil ga je, ker nima denarja, ki bi ga danes moral dobiti, če lahko dobi nekaj zastonj. Plačal bo jutri, ko bo imel, pravi. Žal ga je moral, sicer prijazni gospod, razočarati, saj tudi on nujno potrebuje denar.


Ob osmi uri se na domu srečajo vsi člani družine, razen očeta, ki je še na delu. Sin pove materi, kaj se je zgodilo, in zakaj očeta še ni domov, četudi bi moral prinesti nekaj hrane, katere tako ali tako ne bi mogel dobiti, saj ni imel denarja. Delodajalci so mu za nabrane diamante namenili dober evro plačila, tako se je s hitrim korakom odpravil k prodajalcu. Za vsak sluačaj, če sinu ni hotel dati hrane brez plačila, kar ste se bila domenila, ko sta odhajala s plantaže kave. Prodajalca ni bilo, zato je s povešeno glavo odhitel proti domu. Ura je bila že pozna, okoli desete. Pred barako so ga čakali ostali člani družine. Povedati jim je moral žalostno novico, da hrane ni dobil, saj ni našel prodajalca. Mati ni tekom celega daneva zaužila niti košček hrane, zato se je odpravila spat s svojo hčerko. Zaradi nevzdržne lakote ni mogla zaspati.

Sin se je, medtem ko je ležal na tleh, spomnil na svojega dedka, s katerim sta še dober mesec dni nazaj lovila ribe v nekem jezeru. Jutri bi dopolnil sedeminštirideset let, če ga ne bi izdal navidez nenevaren prehlad, ki se je izrodil v plučnico. Razdalja do najbližjega zdravnika je bila predolga... Kako rad bi delil trenutke s prijatelji ob jezeru, kjer so skupaj lovili ribe, ter zvečer pred spanjem vdihavali strupene hlape preostale plastičene embalaže, ki jo je odvrglo letalo, potem ko je nalovljene ribe peljalo na drugi del sveta. Včasih so s to embalažo igrali tudi nogomet. Fant se spomni, da je najbolje igral visoki mladenič približno njegovih let. Prijatelji tudi danes raje vdihavajo zdravju škodljive snovi, saj jih njihovi prazni želodci preveč bolijo, da bi lahko zaspali. S pogledom na svojo mlajšo sestro se je spomnil tudi svoje prijateljice, s katero sta se srečala pred leti v sosednji državi. Ne ve, da je protipehotna mina v »vojni za vodo« pred dvema dnevoma vzela tudi njeno življenje. Ravno tako ne ve, kaj se je ravnokar zgodilo njegovemu očetu. Po spolnem odnosu s svojo ženo se je nevedoč okužil s spolno prenosljivo boleznijo, ki jo je že nekaj časa s sabo nosila mati dveh otrok. Naslednji teden delodajalci opravljajo teste, ki so domačinom neznani. Takšnih z gonorejo na poljih ne zaposljujejo ...

»Toda kako naj si pridobim poslušalcev? Zdaj vem; zdaj moram (spre)govoriti« ...praktični nasvet za dekonstrukcijo dualizma: pojdite v petek na »balkan žur« plesat kolo, v soboto pa na veselico pod šotorom plesat polko. Rakijo in šnops dobite v vsakem primeru.

Pričujoča kolumna je del projekta "Razširitev modula Lopa", v okviru katerega Bajta izvaja tudi podprojekt "Kolumne in intervjuji".

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Lopa je nastala s podporo:

Lopo podpirajo

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti