Bajta Intervjuji in kolumne Obstaja tudi "druga zgodba" - Stran 2

Naključno iz intervjujev in kolumen

Sto dni
Miro Petek | Torek, 30 December 2008
Miro Petek "Sto dni je nenapisano pravilo demokracije, ko opozicija pusti vladi, da prevzame vajeti v svoje roke, da ministri prevzamejo svoje posle in da v miru pripravi nastavke za delo v prihodnje. Sto dni pomeni, da opozicija takrat vlade ne napada in kritizira."

Bajtini projekti

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica


Ste še slišali,
pesem upora
?

ŽPZ KOMBINAT!

Kombinatke

Obstaja tudi "druga zgodba" - Stran 2 PDF natisni E-pošta
Prispeval Jure Lesjak (*projekt Lopa)   
Sreda, 21 Marec 2012 13:00
Indeks člankov
Obstaja tudi "druga zgodba"
Stran 2
Vse strani

Druga zgodba: »O grozi«

(Vzemino v razpravo druge zgodbe dan druge družine). Na delovni dan v tednu, nepomembno kateri, saj delajo vsak dan, se oče sam od sebe zbudi ravno tedaj, ko se je na nebu lesketala jutranja zarja. V leseni baraki, kjer si zavetje delijo še s tremi družinami, poišče na golih tleh svojo ženo, ki drži ob sebi le nekaj mesecev staro hčerko, in sina, ter jih zbudi, saj ima občutek, da so že rahlo pozni, če hočejo še pravočasno ujeti delo. Ravno zaradi tega danes zjutraj svojim večno praznim želodcem ne bodo namenili kakšnega grižljaja (tudi če ne bi zamujali, bi ne mogli, saj so že dober teden dni brez denarja, ker jim delodajalci plačujejo z večtedenskim zamikom). Pred njimi je po vsej verjetnosti naporen dan, saj naj bi se potrebe po zrnih kave in kavčuka v zadnjem mesecu močno povečale. Tako jim je bil včeraj povedal nadozornik, ki pazi njihov predel na polju.

Preden se odpravijo vsak na svojo stran, oče skoči nazaj v barako, da bi prinesel tri lesene skodelice, ki jim bodo prišle prav takrat, ko bodo imeli nekaj minutni odmor. Blizu delovišča se namreč vije potok. Malo so že pozni, zato mati razburjeno vzame svojo skodelico ter možu in sinu zaželi lepo preživljanje dneva, dokler se zopet ne vidijo ob mraku. S svojo komaj da rojeno hčerko oddide na plantažo kavčuka, ki je iz njihovega domačega kraja oddaljena dobrih pet kilometrov. Oče in sin lahko gresta skupaj, saj opravljata isto delo. Oče je bil pred mesecem dopolnil petintrideset let, sin je star okroglih deset.

Mati s svojo hčerko ni zamudila na delovno mesto, ostala dva člana sta bila po mnenju nazdornika na plantaži kave zamudila glavna navodila tega dne, zato bosta prvo uro delala za polovično mezdo. Slabih petnajst kilometrov stran mati okoli enajste ure še komaj da lahko opravlja svoje delo, saj mora vseskozi v rokah držati svojega otroka. Od časa do časa, če je jok premočan in preveč moti ostale delavke, hkrati nabira kavčuk in doji svojo hčer. Premišljuje, kako bosta danes zdržali do večera, ko bo mož prinesel nekaj hrane. Delodajalci na tem področju delavkam namreč ne nudijo obroka, razen ob sobotah, ko pride pošiljka mednarodne pomoči. Oče in sin imata to srečo, da dobita malico, saj delavcem vsak dan ob dvanajsti uri pripeljejo nekaj praženega manioka. Je pa res, da je zaradi tega plačilo malenkost nižje, kot tam, kjer dela mati oziroma žena. Tam plačajo dober evro in pol na dan, tukaj samo evro in dvajset centov.


Okoli šestnajste ure se delo zaključi. Danes je tisti dan v tednu, ko bi morali dobiti plačo za prejšnji mesec. Sicer bi morali dobiti denar že pred tednom, vendar ga delodajalci baje niso mogli izplačati. Mati se je s hčerko v naročju postavila v vrsto, kjer ji je mož v uniformi naštel točno petinštirideset evrov za pretekli mesec dni dela. Čutila je zadovoljstvo. Na drugi strani so delodajalci zopet preložili izplačilo šestintridesetih evrov, tako da sta oče in sin ostala brez zasluženega. Ravno zaradi tega se je oče odločil, da bo danes podaljšal svoj delovnik. Pohitel bo v bližnji kraj, kjer nabirajo diamante vse do noči. Opravljeno delo plačajo na roko. Njegov sin okoli šeste ure pohiti po ustaljeni poti proti domu. Na poti bi se moral ustaviti še pri prodajalcu, ki po ugodni ceni nudi hrano. Prosil ga je, ker nima denarja, ki bi ga danes moral dobiti, če lahko dobi nekaj zastonj. Plačal bo jutri, ko bo imel, pravi. Žal ga je moral, sicer prijazni gospod, razočarati, saj tudi on nujno potrebuje denar.


Ob osmi uri se na domu srečajo vsi člani družine, razen očeta, ki je še na delu. Sin pove materi, kaj se je zgodilo, in zakaj očeta še ni domov, četudi bi moral prinesti nekaj hrane, katere tako ali tako ne bi mogel dobiti, saj ni imel denarja. Delodajalci so mu za nabrane diamante namenili dober evro plačila, tako se je s hitrim korakom odpravil k prodajalcu. Za vsak sluačaj, če sinu ni hotel dati hrane brez plačila, kar ste se bila domenila, ko sta odhajala s plantaže kave. Prodajalca ni bilo, zato je s povešeno glavo odhitel proti domu. Ura je bila že pozna, okoli desete. Pred barako so ga čakali ostali člani družine. Povedati jim je moral žalostno novico, da hrane ni dobil, saj ni našel prodajalca. Mati ni tekom celega daneva zaužila niti košček hrane, zato se je odpravila spat s svojo hčerko. Zaradi nevzdržne lakote ni mogla zaspati.

Sin se je, medtem ko je ležal na tleh, spomnil na svojega dedka, s katerim sta še dober mesec dni nazaj lovila ribe v nekem jezeru. Jutri bi dopolnil sedeminštirideset let, če ga ne bi izdal navidez nenevaren prehlad, ki se je izrodil v plučnico. Razdalja do najbližjega zdravnika je bila predolga... Kako rad bi delil trenutke s prijatelji ob jezeru, kjer so skupaj lovili ribe, ter zvečer pred spanjem vdihavali strupene hlape preostale plastičene embalaže, ki jo je odvrglo letalo, potem ko je nalovljene ribe peljalo na drugi del sveta. Včasih so s to embalažo igrali tudi nogomet. Fant se spomni, da je najbolje igral visoki mladenič približno njegovih let. Prijatelji tudi danes raje vdihavajo zdravju škodljive snovi, saj jih njihovi prazni želodci preveč bolijo, da bi lahko zaspali. S pogledom na svojo mlajšo sestro se je spomnil tudi svoje prijateljice, s katero sta se srečala pred leti v sosednji državi. Ne ve, da je protipehotna mina v »vojni za vodo« pred dvema dnevoma vzela tudi njeno življenje. Ravno tako ne ve, kaj se je ravnokar zgodilo njegovemu očetu. Po spolnem odnosu s svojo ženo se je nevedoč okužil s spolno prenosljivo boleznijo, ki jo je že nekaj časa s sabo nosila mati dveh otrok. Naslednji teden delodajalci opravljajo teste, ki so domačinom neznani. Takšnih z gonorejo na poljih ne zaposljujejo ...

»Toda kako naj si pridobim poslušalcev? Zdaj vem; zdaj moram (spre)govoriti« ...praktični nasvet za dekonstrukcijo dualizma: pojdite v petek na »balkan žur« plesat kolo, v soboto pa na veselico pod šotorom plesat polko. Rakijo in šnops dobite v vsakem primeru.

Pričujoča kolumna je del projekta "Razširitev modula Lopa", v okviru katerega Bajta izvaja tudi podprojekt "Kolumne in intervjuji". 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Lopa je nastala s podporo:

Lopo podpirajo

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti