Bajta T'k prajijo Intervju Intervju: Sara Kobold

Z znanimi Korošci "Od A do Ž"

Naključno poiskano iz Kšajtnih

Naključno vam povejo

Moralni poduki neke dame
Katja Martinčič | Nedelja, 31 Maj 2009
Katja Martinčič
"Ali si zvezan prav ali pa narobe, vmes ni prav veliko. Sploh pa takšni ljudje ne morejo imeti otrok. Že tako nas je malo, potem bomo pa izumrli, zaradi njih! Pa zaradi ciganov in šiptarjev. Gospa K., morda pa ljubezen ne bi smela biti stvar vzgoje, ampak domena čustev?"
Intervju: Sara Kobold PDF natisni E-pošta
Prispeval Lucija Kac   
Sreda, 03 Februar 2010 10:51

Sara Kobold

S Saro Kobold, koroško pevko, ki postaja vse bolj prepoznavna tudi izven meja naše Koroške, sva spregovorili nekaj besed o njej in njeni glasbi. Sara se trenutno pospešeno pripravlja na nastop na EMI, vseeno pa si je vzela čas za Bajto in njene bralce. Nadvse prijazna punca, katere besede pričajo o tem, koliko ji glasba pomeni in kako rada se z njo ukvarja.

Kako se pripravljaš  za nastop na EMI (Sara bo na EMI nastopila s pesmijo Od tod do večnosti op.p.)?

Priprave so v polnem teku. Potrebno je uskladiti termine za glasovne vaje, dodelati je potrebno stayling, ki sem ga prepustila Jerneji P. Zhembrovskyy. Naslednji teden se iz Amerike vrne moj koreograf Anže Škrube, ki že pridno sestavlja koreografijo, torej vse poteka po začrtanih planih.

Kakšno je tvoje mnenje o EMI in o preteklih »aferah« okoli dogajanja? Se ti zdi prav, da zdaj v celoti odločajo gledalci?

S škandali se preveč  ne obremenjujem, moja naloga je ta, da odlično izpeljem in izkoristim svoje tri minute na odru. Strokovna žirija je svoje delo opravila in izbrala 14 udeležencev, med katerimi sem tudi jaz. Sedaj so gledalci tisti, ki odločijo o zmagovalcu in prav je tako. Pri meni veliko šteje njihovo mnenje.

Nekje sem zasledila, da ne maraš peti na »playback«. Zanima me, če se velikokrat zahteva od tebe, da poješ na »playback« ali pa lahko o tem sama odločaš?


Tako je, rada pojem v živo, ker boljše komuniciram s svojim občinstvom. Je pa seveda, tudi zelo odvisno od ozvočenja, če le-to ni dobro se poslužujem »playbacka«vendar tudi to zahteva točnost, kar včasih pri nekaterih predstavlja kar velik problem.

Si kdaj kakšno pesem zapoješ  tudi pod tušom ali v avtu (tako kot to delamo tisti, ki nimamo takšnega daru kot ti)?


V avtu zelo rada prepevam, saj sem večino svojega časa na cesti.

Tvoj najljubši glasbenik oz. glasbenica? Je kdo na slovenski sceni, s katerim oz. katero bi si želela narediti duet?

Moja najljubša pevka je Marta Zore. Že ko sem bila majhna punčka, sem prepevala njene pesmice. Mislim, da je prav ona ta, s katero bi morda v prihodnosti želela odpeti kakšno pesem.

Sara Kobold

Ena izmed bolj novih skladb je tudi Vse ti dam, pri kateri si prvič  sodelovala z znanim slovenskim avtorjem Martinom Štibernikom. Se bo sodelovanje nadaljevalo?

Seveda, pesem Vse ti dam je bila nekako narejena pred Emo, da ljudje nekako začutijo novo zvrst in mene v njej. Sodelovanje se je nadaljevala z Emo, na katero sva z Martinom bila sprejeta s pesmijo Od tod do večnosti. Sodelovanje bo trajalo, dokler ne bo zmanjkalo idej.

Ali kakšno pesem oz. besedilo zanjo tudi sama napišeš?


Besedila še nisem v celoti napisala sama. Povem pa svoje mnenje in Martin me je v teh dveh pesmicah, ki sva jih do sedaj naredila zelo dobro našel.

Komu najprej odpoješ  pesem, ki jo kasneje predstaviš  tudi širši javnosti? Torej, kdo je tvoj prvi »kritik«?

To sta moja starša. Vedno mi povesta svoje mnenje, rada sprejmem kritiko, saj se ob njej še izboljšam in popravim napake.  

Letos si na festivalu Marko Polo na Korčuli osvojila nagrado za najboljšo debitantko s pesmijo Ljubav nije igra – ta pesem je postala tudi Hit poletja na Koroškem radiu. Verjetno si je pesem prislužila prav posebno mesto v tvojem srcu?

Tako je, pesem Ljubav nije igra je zaznamovala letošnje poletje. Po pravici povedano sem bila zelo ponosna in vesela, da so poslušalci Koroškega radia izbrali prav to pesem za hit poletja.  

Ali tudi sicer obvladaš  srbohrvaščino ali si se je naučila za to priložnost in to pesem?


Že od malega hodim na Hrvaško na morje in z leti sem se naučila. Veliko pesmi v hrvaškem jeziku pojem tudi na nastopih, tako, da mi to ne predstavlja prevelikih težav.

Kje se vidiš  čez nekaj let, ko boš, prepričani smo, ena bolj uspešnih slovenskih pevk? Boš na Koroškem ali recimo v Ljubljani, središču dogajanja?


Ne vem, kam me bo zanesla pot, odvisno kaj bom takrat čutila, je pa res, da se bom v primeru, da ne ostanem na Koroškem, vedno rada vračala v svoj prelepi kraj, domov k staršem ter prijaznim ljudem, »mojim« Korošcem.

Sara Kobold

Imaš veliko oboževalcev? Te ljudje spoznavajo, če greš recimo na sprehod po Slovenj Gradcu?

Imam kar nekaj oboževalcev, ki mi vedno znova polepšajo dneve, se trudijo zame, mi narišejo kakšno risbico, me pokličejo. V Slovenj Gradcu že tako poznamo drug drugega, saj je naše mesto malo, vendar prijetno.

Poješ  menda že od malih nog. Tvoj prvi nastop? Se ga še spomniš?

Tako je, pojem že od sedmega leta. Moj prvi nastop je bil na karaokah RTV Slovenija, ki jih je vodila Deja Mušič.

Poleg petja še študiraš, če se ne motim management. Ti sploh ostane še kaj časa in če ja, za kaj ga porabiš?

Faks, usklajujem kolikor se le da. Izobrazbi v mojem življenju dajem kar velik pomen in želim si dokončati faks in enkrat v življenju postati uspešna poslovna ženska.  

Sara, hvala za pogovor. Držimo pesti zate na EMI, pa tudi sicer ti želimo veliko uspehov. 

 

Zadnje objave na Bajti


images/stories/articles.jpg
Ponedeljek, 16 Maj 2016 20:07
kolegice.jpg
Torek, 10 November 2015 19:22
Natalija
Ponedeljek, 09 November 2015 11:15
risa_a5.jpg
Nedelja, 08 November 2015 10:51
TaborZdravihSol2015.jpg
Torek, 27 Oktober 2015 21:12
povabimmail.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:20
kks_logo.jpg
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 19:06
coverbringit.png
Ponedeljek, 19 Oktober 2015 18:20
zborovske-mohorjan.jpg
Četrtek, 15 Oktober 2015 22:41

Najbolj brano v T'k prajijo

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Naključno iz Albuma

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti