Bajta Album Fotografski profil Fotografski profil: Matic Golob

Fotografski profil

Pasica

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica

Mesec skozi eno oko

Pasica
Fotografski profil: Matic Golob PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Četrtek, 09 September 2010 13:24

Matic Golob je naslednji v vrsti koroških fotografov, ki se vam predstavljajo na straneh spletnega časopisa Bajta. Ne spreglejte njegovega izbora najljubših fotografij na dnu članka!

Matic Golob

Kako dolgo se že ukvarjate s fotografijo?
S fotografijo se ukvarjam pet let, bolj resno pa zadnja 3 leta.

Fotografirate le ljubiteljsko ali si s tem zaslužite tudi kakšen evro?
Večinoma ljubiteljsko, sem se pa slabo leto s fotografijo ukvarjal tudi poklicno.

S čim slikate (model, objektivi,…)?

Od začetka sem uporabljal Nikon D40, nato D80, lansko leto pa sem presedlal na Canon 50D. Trenutno uporabljam dva objektiva in sicer SIGMA 18 - 200mm f3.5 -6.3 in Canon 50mm f1.8. V času, ko sem se s fotografijo ukvarjal tudi poklicno, pa sem večinoma rokoval s profesionalno fotografsko opremo (Canon 1Ds mkII, 16-35 f2.8 L, 70-200mm f2.8 L IS, 24-105 f4 L, 580EX II Flash).

Canon ali Nikon? Kaj menite o tej večni debati?

Osebno mi je bolj kot znamka pomembna kvaliteta posameznega fotografa, saj verjamem, da je končni izdelek odvisen od njega. Glede na to, da sem uporabljal fotoaparat obeh znamk, mi je bil za pokrajinsko fotografijo bolj všeč Nikon, za portretno in reportersko pa Canon.

Analogno ali digitalno?

Glede na to, da se z analogno fotografijo nisem nikoli ukvarjal kaj več, kot da sem poškljocal par družinskih fotografij za album, lahko rečem samo, da nam digitalna fotografija omogoča več možnosti za dosego optimalnega rezultata, predvsem zaradi sprotnega predogleda in možnosti hitre korekcija nastavitev. Torej digitalno.

Obdelava fotografij – da ali ne?
Kdor se ukvarja s fotografijo, ali pa ta svet vsaj nekoliko pozna, ve, da danes nikjer več ne vidimo neobdelanih fotografij. To pa ne pomeni, da ob fotografiranju ne damo vsega od sebe. Žal je pogled skozi objektiv fotoaparata še vedno zelo drugačen od pogleda s prostim očesom, saj je fotografija dvodimenzionalna naš svet pa je trodimenzionalen. Sam večino svojih fotografij obdelam (obrežem, popravim kontraste, ipd) saj jih želim narediti očem čim bolj privlačne. Nikoli pa jih ne predelujem oz. manipuliram.

Vaši vzorniki.
Zanimivo mi je opazovati dela vseh fotografov, saj sem mnenja, da se lahko iz vsake situacije in iz vsakega posnetka naučimo česa novega, ali pa zgolj osvojimo nov pristop do določenih kadrov. Nimam nobenih posebnih vzornikov, spremljam pa veliko ljudi na raznih spletnih portalih.

Narava ali ljudje? Kaj raje ujamete v objektiv?

To pa je popolnoma odvisno od počutja. Fotografijo obožujem na vseh področjih. Zelo uživam tako v fotografiranju narave, kot tudi v fotografiranju ljudi.

Ali je fotoaparat vedno z vami?
Odvisno. Če nisem preveč razpoložen za fotografiranje, ga raje pustim doma, drugače pa ga vedno vzamem s sabo.

Ali hodite naokoli, prežeč na podobo, ki bi bila odlična na fotografiji ali fotografirate naključno?
Veliko fotografiram naključno, nekatere lokacije pa si nagledam vnaprej ter se na fotografiranje pripravim in se tja vrnem ob najprimernejšem času.

Imate kakšen poseben objekt, muzo, katere fotografiranje vam je najljubše?
Obožujem morje in to mi je v kombinaciji z dolgimi ekspozicijami najljubše.

Ali objavljate fotografije na spletu in uporabljate blog oz. spletni dnevnik? Kje?

Seveda. Moja celotna galerija se nahaja na spletnem portalu DeviantART. Poleg tega objavljam še na RedBubble-u, Flickr-u, eDnevnik-u in na Facebook-u.

http://www.maticgolob.co.uk/
http://maticgolob.deviantart.com/
http://www.redbubble.com/people/mateec
http://www.flickr.com/maticgolob/
http://www.ednevnik.si/mateec
http://www.facebook.com/mateecgolob

Ste že sodelovali na kakšni fotografski razstavi?

Ne, nisem še sodeloval na nobeni razstavi, pravzaprav v tej smeri še niti nisem razmišljal, imam pa precej objav v tiskanih in spletnih medijih ter dve nagrajeni fotografiji.

Ali ste član kakšnega foto združenja? Katerega?

Ne.

Obstaja fotografija, na katero ste še posebej ponosni? Če ja, kaj je upodobljeno na njej?
Ponosen sem na več svojih fotografij, vendar se te s časom menjajo.

Izbor fotografij iz osebnega arhiva, Matic Golob Izbor fotografij iz osebnega arhiva, Matic Golob Izbor fotografij iz osebnega arhiva, Matic Golob Izbor fotografij iz osebnega arhiva, Matic Golob Izbor fotografij iz osebnega arhiva, Matic Golob

 

Dodaj dogodek!

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti