Bajta Kšajtni Film Tomas Alfredson - Låt Den Rätte Komma In (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Tomas Alfredson - Låt Den Rätte Komma In (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Papotnik   
Petek, 14 November 2008 14:00

Tomas Alfredson - Låt Den Rätte Komma In (2008)Nekoga moraš imeti rad, še posebej pa si vsak želi, da bil tudi sam ljubljen. V svetu nasilja in v problematičnem otroštvu je še tako bizarna ljubezen vredna, da jo pograbimo z obema rokama in je nikoli ne izpustimo.

V zdaj že legendarnem filmu Roba Reinerja, Stand By Me iz leta 1986, zasledimo naslednje besede: "I never had any friends later on, like the ones I had when I was twelve. Jesus, does anyone?" Kar v ohlapnem prevodu pomeni, da so najboljši prijatelji tisti, ki jih imamo v naši mladosti, pri dvanajstih letih. Vsak od nas ima vsaj nekaj nepozabnih izkušenj iz teh rosnih let in verjetno bo zgoraj zapisano kar držalo. Prijateljske vezi, ki se spletejo med mladostniki, so pogosto nekaj najbolj iskrenega, kar premoremo ljudje - in kasneje v odraslih letih se tega še kako zavedamo.

Glavnega junaka filma Låt den rätte komma in, dvanajstletnega bledičnega in svetlolasega Oskarja, muči ravno manjko prijateljev. Starša sta ločena, poleg tega pa ga psihično in fizično ustrahujejo še nekateri sošolci. Nič kaj rožnata mladost, porečete. Oskar preživlja večere sam na dvorišču pred stanovanjskim blokom, nekako brez volje tava in poseda naokrog in čaka da mine čas, medtem pa občasno fantazira, kako lepo bi se bilo maščevati poprej omenjenim nasilnežem iz razreda. Vsi poznamo težave pri odraščanju in odsotnost prijatelja, ki mu lahko zaupaš stvari, ki jih staršem nočeš, lahko pomeni prekleto težko otroštvo.

Dolgi in mrzli zimski večeri v švedskem predmestju poleg odlične fotografije še dodatno vplivajo na faktor morbidnosti in pravzaprav mučnega bivanja, ki ga na lastni koži občuti Oskar v nič kaj zavidljivem blokovskem naselju, kjer živi z mamo. Nekega večera v njegovo življenje nepričakovano vstopi temnolasa in temnooka deklica z imenom Eli. Nova soseda mu takoj da vedeti, da ne moreta biti prijatelja, kar se po nekaj dneh izkaže za laž, saj se Oskar in Eli precej zbližata, in ker je tudi ona na prvi videz v podobnih škripcih kot Oskar - neprilagojena, osamljena, čudaška -, prav spadata skupaj.

Med njima se splete neke vrste platonska ljubezen in obojestranska naklonjenost; dva disidenta, ki ju je skupek naključij zbližal. Pomeni to jokavo »Teenage Angst« romantično dramo s komičnimi elementi, v katerih nas ameriški režiserji ponavadi seznanjajo s problematiko odraščanja in adolescenčne ljubezni? Nikakor ne.

Eli ni nemočno in krhko dekle, na kar nakazuje njena zunanjost, ampak je vampir - brezspolno bitje z nadčloveškimi lastnostmi, katerega željo po krvi in ostalo, kar pritiče tem nesmrtnim krvosesom, poznamo iz drugih filmov, ki so nam bolje ali slabše predstavili to tematiko. Režiser Tomas Alfredson se umakne od Viktorijanskega »védenja« o klasičnem vampirju z dolgimi ostrimi zobmi, ki spi v krsti, se boji križa ter je občutljiv na česen in sveto vodo. Tega pri Eli ne boste našli. Z ostalimi Hollywoodskimi vampirji jo povezuje le neomajna želja po človeški krvi in občutljivost na sončno svetlobo. Zelo pomembna stvar, ki jo loči od normalnih ljudi je tudi, da v noben prostor ne more vstopiti nepovabljena.

Čeprav so nečloveško kruti vampirji v naši podzavesti skozi pripovedke in filme shranjeni kot ultimativno zlo, lahko pri Eli opazimo neko toplino. Oskar ji pomeni rešilno bilko in ji predstavlja tisto nedotaknjeno otroško nedolžnost, ki jo spominja na to, kako surova so opravila, ki jih more početi samo zato da preživi.

Mukotrpno življenje v stalnem iskanju krvi in skrivanju pred ostalim svetom jo psihično uničuje, ampak to jo je skozi leta naredilo močno in determinirano - ravno kar slabotni Oskar potrebuje. Le kdo si kdaj v življenju ni zaželel vsemogočnega prijatelja, ki te rešuje iz stisk in kot angel bdi nad tabo. Oskar Eli vliva dobršno mero normalnosti, ona pa mu v zameno utrdi karakter, kar privede do tega, da lahko uresniči svoja sanjarjenja in se končno maščuje pametnjakovičem iz šole.

Tomasu Alfredsonu je uspelo odlično združiti dramo z grozljivimi elementi ter s fantastičnim vzdušjem, kar pri ostalih grozljivkah le še redko opazimo. Temačna in poetična zgodba o prvi ljubezni ter nenavadnem prijateljstvu, v kateri zvemo, da moramo biti precej previdni, koga spustimo čez prag ali v svoje srce. Ampak kot pravi star pregovor, "Beggars Can't Be Choosers", si včasih nečesa preveč želimo, da bi to lahko zavrnili, čeprav mogoče ne izpade ravno tako, kot smo si predstavljali.

Če so vas zgoraj navedene besede prepričale, si lahko film ogledate v sklopu letošnjega ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe, in sicer 17.11.2008 ob 15:00 v Kosovelovi dvorani in 18.11 ob 22:15 V kinu Komuna.
Vstopnice so še na voljo. Več informacij lahko najdete na uradni strani festivala http://www.liffe.si. Slovenski naslov filma je Vampirska ljubezen.

 

Ocena: 9/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla (7.del)
Rubrika: Leposlovne objave
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmislaMnogo zgodb se tako trudi opredeliti čas, prostor dogajanja, natančno navesti...
Strip - V Bajti (št.2)
Rubrika: Ostalo
STRIP - V BAJTI (številka 2)
Tomo Novosel, Romana Kovač - Onomatopoetikon življenja (2008)
Rubrika: Knjiga
Mlada študenta in takorekoč 'frišna' koroška avtorja sta se sicer že pojavila na papirju v določenih delih revij (omenimo Odsevanja), a...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti