Bajta Kšajtni Film Timur Bekmambetov - Wanted (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Timur Bekmambetov - Wanted (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Urban Rožanc   
Četrtek, 21 Avgust 2008 19:00

Timur Bekmambetov - Wanted (2008)Strelski obračun Bratovščine na vrhu stolpa v Chicagu popolnoma spremeni življenje mlademu Wesleyu, ki pa resnici na ljubo potrebuje določene spremembe v življenju, saj ga vsi po vrsti jebejo v glavo. Film se ponaša z izvrstno igralsko zasedbo (James McAvoy, Morgan Freeman, Angelina Jolie), kar je bil tudi poglavitni razlog za ogled filma.

Glavna nit zgodbe se plete okoli 25-letnega računovodje Wesleya (James McAvoy), ki ima svojega življenja že pošteno vrh glave, saj je vsak dan enak prejšnjemu. V službi mu iz dneva v dan teži predebela šefica Janice, obenem pa mu med delovnim časom redno poriva punco sodelavec in hkrati najbolši prijatelj Barry.

Življenje se mu korenito spremeni, ko v trgovini sreča Fox (Angelina Jolie), ki mu pove, da je poznala njegovega očeta, ki je Wesleya zapustil že ob rojstvu. On ji seveda tega ne verjame, še manj pa, da je bil oče eden izmed največjih atentatorjev v Bratovščini in da je bil eden izmed umorjenih prejšnji dan na vrhu metropolitanskega stolpa. Med pogovorom ju prekine Cross, ki naj bi ubil njegovega očeta in odvije se prava mala vojna med njim in Fox. Ko se mu z vratolomno vožnjo po mestu uspeta izmuzniti, se odpravita na sedež Bratovščine. Tam Wesley spozna Sloana (Morgan Freeman), šefa Bratovščine. Sloan mu razloži, da ima sposobnosti kot jih imajo le redki in da je imel enake sposobnosti tudi njegov oče. Wesleyu zaupa nalogo ubiti Crossa, saj se je Cross spravil pobijati člane Bratovščine in bi to lahko pomenilo njihov konec. Seveda Wesley nalogo zavrne, a si že naslednji dan v službi premisli, saj je še po enem težavnem dnevu odločen, da bo spremenil svoje življenje.

Tako se zanj začne urjenje, kako postati dovolj dober atentator za odstranitev Crossa in s tem ohraniti Bratovščino. Ko je po nekajtedenskem urjenju sposoben izpolniti najtežjo nalogo urjenja - da iz pištole ustreliti naboj, ki spremeni smer - je po mnenju Sloana pripravljen, da izve skrivnost Bratovščine.

Bratovščina je tisoč let stara organizacija tkalcev tkanine, ki so po naključju odkrili skrivnostni jezik, skrivajoč se v tkanini. Tako po pravilu binarne kode (enic in ničel) dobivajo imena, ki jih je treba odstraniti, da vzdržujejo ravnotežje in red v svetu.

Ko Wesley po nekaj uspešnih akcijah zadovolji Sloana, napoči čas, da opravi svojo prvotno nalogo in odstrani Crossa. Nanj se s pomočjo Fox spravi na vlaku, a vlak iztiri ravno na nepravem mestu in sicer na mostu med tuneloma, kjer so trdna tla šele nekaj sto metrov pod nogami. Preden vlak zgrmi z mostu, se zgodi glavni preobrat filma in Wesley od Crossa izve pravo resnico o svojem očetu – ta pa se precej razlikuje od tiste, ki mu jo je podal Sloan. Wesley je zato trdno odločen, da se bo maščeval Sloanu in celotni Bratovščini, saj mu je Sloan lagal in obenem tudi kršil pravila Bratovščine.

Film ravno ne razočara, je pa za moj okus občutno preveč pretiravanja in zato je tudi ocena filma slabša. Zgodba sama ni slaba in zato mislim, da bi se jo dalo prikazati tudi brez nepotrebnega pretiravanja. Zakaj je Wesley edini, ki ga Cross ne bi ubil? Poglejte film in dobili boste odgovor.

 

Ocena: 6/10                      

 

 

Naključno iz Kšajtnih

Fotozgodba: Mallorca - Stran 2
Rubrika: Potopis
Stran 2 od 2Kamniti stolpi, ki jih lahko vidimo vzdolž obale, so bili zgrajeni za zaščito pred napadi piratov iz Severne...
Daniel Espinoza - Varna hiša (2012)
Rubrika: Film
Vsako leto dočakamo nove akcijske spektakle, v katerih glavno vlogo igrajo tajni agentje. Vratolomni skoki, preganjanja z vsemi mogočimi prevoznimi sredstvi,...
Christopher Nolan - The Dark Knight (2008)
Rubrika: Film
Ni mi v navadi, da hodim filme gledat na premiere. Kino sicer občasno obiščem, vendar res še nikdar nisem bil na...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti