Bajta Kšajtni Film Santosh Sivan - Theeviravaathi(The Terrorist) (1999)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Santosh Sivan - Theeviravaathi(The Terrorist) (1999) PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Küzma   
Sobota, 06 December 2008 00:00

Santosh Sivan - Theeviravaathi(The Terrorist) (1999)Teroristka je zgodba o mladem dekletu, ki je izbrana za samomorilski napad na indijskega politika. Prepričana v pravičnost in neizbežnost takšnega boja, je vzhičena ob dejstvu, da bo umrla za svoj narod. Vendar njena pot do izpolnitve naloge ni lahka zaradi kopice dvomov in vprašanj, ki jo spreletavajo zaradi spleta (ne)srečnih okoliščin.

Film sem si ogledal v okviru Kinotekinega gostovanja v Mariborskem kinu Udarnik. Enotedensko gostovanje Kinoteke je ponudilo mnogo zanimivih in ogleda vrednih filmov, na dan filma iz Daljnega Vzhoda pa so nam ponudili poslastico indijskega izvora, ki se je spopadla s problematiko terorizma in pripravljenostjo manipuliranih posameznikov, da se pod vplivom karizmatičnih vodij in ideje o boljših dnevih za svoj narod zatečejo k uporabi nepredstavljivih sredstev za doseganje navideznih ciljev.

Film vseskozi preseneča z odlično fotografijo in režijo. Ustvarjanje vzdušja in pristnih občutkov ter prikaz lepote in hladnokrvnosti glavne junakinje je izjemno. Rečeno je, da je bil John Malkovich, ko je ugledal film, tako navdušen nad režijo, da se je osebno zavzel za predstavitev filma tudi ameriškim množicam.

Mali je mlado in lepo 19-letno dekle s Šri Lanke, ki je že od zgodnjega otroštva urjena za neusmiljeno bojevnico, ki ne vidi druge rešitve za svobodo sebe in svojega ljudstva kot le nasilno obračunavanje z indijskimi politiki in vojsko, ki so edina ovira na poti do svobode. V boju za preživetje je preživela svojo celotno mladost in v zgodnjem otroštvu izgubila svojega brata, ki je bil prav tako agresivni nasprotnik indijskega režima. Sovraštvo je tako ves čas raslo v njej in ko je med vsemi dekleti, ki so se javile za samomorilski napad, izbrana prav ona, se počuti izpolnjeno. Verjame, da je to njen namen, da je to njeno poslanstvo. Ne čuti strahu niti se ne sprašuje o posledicah, verjame le, da je to edina pot, da bo njen narod končno svoboden.

Tako se Mali odpravi na pot, ki jo pripelje v stik z mnogimi dobrimi ljudmi, ki ji na nek način izpopolnjujejo še zadnje dneve življenja, ki so ji ostali. Vsak ji da del sebe in vsak ji odtali kos srca, ki je tako dolgo poznalo le sovraštvo in trpljenje. Skozi spoznavanje novih ljudi in njihovih iskrenih čustev dobrote in ljubezni, se ji v misli ponovno prikrade spomin na njen prvi stik z moškim in ljubezen, ki ji jo je izkazal v njuni skupni noči. Začne se zavedati, čemu vse se odpoveduje in kaj vse jo lahko v njenem življenju še čaka. Ko ji njen gostitelj, kmet, pri katerem čaka na izvedbo atentata, pove, da je opazil, da kaže znake nosečnosti, se v Mali dokončno vse obrne. Njeno spraševanje, če je pripravljena ubiti svojega lastnega otroka za dejanje, katerega izvedba ji je bila namenjena, ji popolnoma preplavi misli. Išče odgovore. Na eni strani pritisk njene skupnosti in vera v njeno poslanstvo, na drugi strani ljubezen in dobrota, ki jo prejema, tudi od popolnih neznancev in seveda ljubezen do nerojenega otroka.

Film nam odpira mnogo vprašanj in nas sili k razmišljanju o usodi ljudi, ki živijo v razmerah nenehnih vojn in grozote, obenem pa jih njihova (na novo odkrita) čustva in ljubezen odvrača od hladnokrvnosti in jih skušata popeljati na »pravo« pot. Vsekakor film vreden ogleda, ki na človeku pusti pečat.

 

Ocena: 8/10

 

 

Naključno iz Kšajtnih

Mark Crick - Kafkova Juha (2007)
Rubrika: Knjiga
Kafkova juha je literarni prvenec londonskega fotografa Marka Cricka, ki poleg štirinajstih receptov zapisanih v slogu štirinajstih mojstrov in mojstric svetovne...
Robert Luketic - 21 (2008)
Rubrika: Film
Mladi režiser Robert Luketic (Blondinka s Harvarda) zagotovo ni ime, ki bi vnaprej zagotovljalo kakovosten film. Izgleda pa, da je vnovično...
Dag Kleva - Kjer se cepi resničnost
Rubrika: Leposlovne objave
Dag Kleva - Kjer se cepi resničnost Končno je prispel do dežele, kjer se je cepila resničnost. S prelaza, do...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti