Bajta Kšajtni Film Roland Emmerich - 10.000 BC (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Roland Emmerich - 10.000 BC (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Mitja Gruber   
Ponedeljek, 05 Maj 2008 02:00

Roland Emmerich - 10.000 BC (2008)Roland Emmerich je režiser, ki brez dvoma, in verjamemo, da s srcem, ljubi spektakle. Brez ozira na tematiko in čas, v katerega je film postavljen. Ker je njegov cilj posneti spektakel, ki privablja v kinodvorane ravno spektakla že(l)jne, trpita zgodba in njena verodostojnost, kar je razlog neodobravanja zahtevnejših gledalcev. Tokrat nas film popelje v čas, razviden iz naslova, kjer srečamo osebe, ki razmišljajo in delujejo kot današnji povprečni ljudje.

No, šalo na stran, film seveda nikjer eksplicitno ne govori o ljudeh, ki bi bili podobni današnjim. Gre za pustolovščino, kateri Odisej tudi osem tisoč let kasneje niti približno ne seže do kolen. Pripadnike lovskega plemena (seveda po prerokbi) napadejo tehnološko razvitejši plenilci, pobijejo pol vasi, preostale pa odpeljejo s sabo kot sužnje. Naš heroj, ki ga seveda ne ujamejo, se odloči iti za njimi, ker so med drugimi odpeljali tudi njegovo ženo, ki je edino, kar mu je ljubo pod soncem.  Tako skupaj s tremi prijatelji potujejo, srečujejo druga ljudstva, se rešujejo iz raznih zagat, dokler končno ne pridejo do cilja in potem ... Ja, potem pa gredo nazaj. Peš. Saj prepotovati polovico sveta vendar ni kaj takšnega.

Toliko o zgodbi, ki bi jo lahko tudi v celoti izdal, saj boste film tako ali tako gledali zaradi slišno-vidnega in ne zaradi štorije. V uvodnih besedah sem govoril o neodobravanju zahtevnejših gledalcev in enačenju prazgodovinskega razmišljanja z današnjim in dolgujem vam razlago.

Ker se zgodba dogaja 10.000 let pred našim štetjem, ne dvomim, da bi si film zaradi predstavitve takratnega življenja in osvežitve srednješolskega znanja iz prazgodovine rad ogledal marsikdo. Vendar pozor: takoj naj povem, da v filmu gomazi namernih ali nenamernih (to niti ni bistveno) potvarjanj zgodovinske resnice. Da izpostavim samo nekaj najočitnejših zgodovinskih laži: gradnje piramid in drugih objektov velikih dimenzij se začnejo v najboljšem primeru šele kakšnih 5000 let kasneje, visoke civilizacije, kot jih je predstavil film, še niso obstajale, mamutov ljudje nikdar niso usposobili kot delovnih živali, konji kot transportne in bojne živali nastopijo dosti, dosti kasneje, nezemeljski izvor protoegipčanske civilizacije je izvit iz trte, …

Seveda pa se je na drugi strani treba zavedati, da namen zgodovinskega spektakla ni zvesto slediti zgodovinski resnici, temveč na čimbolj pompozen (pretiravanja, izkrivljanja resnice, megalomanija, specialni efekti, …) in hkrati obče razumljiv način prikazati določen izsek iz zgodovine.

Tukaj pa se pojavijo večji in tehtnejši problemi, ki jih tudi kot manj zahtevni gledalci ne moremo spregledati. Kot prvo, a ne najpomembnejše, računalniška animacija, s katero so pričarali že zdavnaj izumrle živali, je takšna, da se jasno vidi, da je žival animirana in s tem deluje okolju tuje (predvsem sabljasti tiger, medtem ko so mamuti animirani dosti bolje).

Druga stvar, pripadniki plemena, ki ga spremljamo, govorijo angleško, vsi drugi pa ne. S tem se avtomatsko vzpostavita dva pola: domače, ki je dobro, nam je blizu in je sprejemljivo, ter tuje, ki se ga bojimo in je zlobno.  S tem avtorji filma izgubijo možnost, da bi pretekli svet prikazali nepristransko. 

Ko smo že pri tem, kaj je nam tuje in kaj ne, velik minus filmu štejem dejstvo, da ima glavni lik isti vrednostno-moralni sistem, podobno razmišljanje in reagiranje kot današnji povprečen Američan. Vse to samo zato, da bi se lahko gledalci lažje identificirali z njim, da jim ni tuj in da brez problema, ne glede na 12.000 let časovne razlike, razumejo njegove vzgibe, namene ter čustvujejo skupaj z njim.

Navkljub vsem napisanim napakam bi film v dobri meri lahko rešili izjemna zgodba, dobra akcija, igranje in specialni efekti. Na žalost je zgodba povprečno siva, dolgočasna in klišejska, akcijskih delov ne manjka, niso pa noben presežek, igranje je na nezavidljivi ravni, specialni efekti pa tudi niso kaj posebnega.

Ne zato, da bi se veselili, ampak zato, da bi se prijeli z rokami za glavo, pa še tole: Emmerich ima v izdelavi že dva nova spektaktla, prvi z naslovom 2012 izide leta 2009, v drugem, Fantastic Voyage, ki bo izšel leto kasneje, pa bodo že spet pomanjšali ljudi in jih poslali v človeško ožilje. Super.

 

Ocena: 3/10

 

 

Naključno iz Kšajtnih

Od 19. do 27. februarja
Rubrika: Bajtin TV napovednik
Na novih straneh največjega koroškega portala Bajte smo za vas prenovili tudi rubriko Bajtin TV napovednik, v kateri bomo tedensko izpostavili...
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla (2.del)
Rubrika: Leposlovne objave
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla Mnogo zgodb se tako trudi opredeliti čas, prostor dogajanja, natančno...
Potovanje na Poljsko: Evropsko prvenstvo v košarki 2009
Rubrika: Potopis
Utrinki Eurobasketa 09, predtekmovanje:Nedelja (9. 6. 2009), pozno popoldan (okoli devetnajste ure) ... Konec nogometne tekme med NK Fužinarjem ter NK...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti