Bajta Kšajtni Film Robert Luketic - 21 (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Robert Luketic - 21 (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Mitja Gruber   
Petek, 06 Junij 2008 02:00

Robert Luketic - 21 (2008)Mladi režiser Robert Luketic (Blondinka s Harvarda) zagotovo ni ime, ki bi vnaprej zagotovljalo kakovosten film. Izgleda pa, da je vnovično ekraniziranje legalnega, a v igralnicah nezaželjenega štetja kart pri priljubljeni igri blackjack bilo več kot potrebno, ker drugače tudi ne bi nastal ta film, ki je nekakšen mlajši brat Pierre Gill-ovega »The Last Casino-ja« iz leta 2004.

Glede na občinstvo in kritike so bili filmi s tematiko iger na srečo in igralništva vedno precej dobro sprejeti in ocenjeni. Robert Luketic se ni odločil odkrivati Amerike, temveč je vzel za idejo resnično zgodbo, ki si jo je sposodil iz Ben Mezrichove knjižne uspešnice Bringing Down The House. Pri prevajanju uspešnic iz enega medija v drugega, v tem primeru iz literature v film, je edina bojazen, da se zamerimo tistim, ki jim je bilo delo všeč v originalnem mediju, vse drugo pa je le voda na mlin adapterja, saj konec koncev gre le za isto zgodbo v drugačni obliki.

Za glavnega igralca Bena Campbella, ki ga odlično odigra mladi Jim Sturgess, ki mu je to tudi prvi celovečerec, je edina želja, da bi plačal (ali na kak drug način dobil) šolnino. Ko nekega dne njegov profesor Micky Rosa (Kevin Spacey) spozna njegov umski potencial, ga takoj povabi v svojo podtalno skupino, ki ima cilj, da bi preko štetja kart pri blackjacku obogatela. Ker Bena pred ideali in sanjami loči samo primanjkljaj denarja, se »geekovski« študent odloči za priključitev k Mickey-evi skupini.

Nori izleti študenta, nevajenega burnega življenja v igralnicah Las Vegasa, kjer ekipno s statistično metodo ožemajo igralnice, na njem, jasno, pustijo psihološke posledice. Zaradi možnosti lažne identite pa v Vegasu zlahka postane vse tisto, kar doma ne more biti.

Ker pa njihov način igranja in predvsem pridobivanje velikih količin denarja, čeprav načeloma legalen, postane sumljiv, se stvar seveda (kot ponavadi) zaplete. Pridejo v konflikt z osebjem igralnice, za katero je zaposlen preračunljivi in vestni Cole Williams (Laurence Fishburne), ki jih ima sedaj pod svojim budnim očesom. Tragičnost je neizbežna, vendar nam na srečo še zmore postreči z nekaj preobrati, preden se iztečejo zadnje minute precej dolgega (skoraj dve uri) in počasnega filma.

Ker še nisem zapisal kaj slabega o filmu, se verjetno  že sprašujete, zakaj potem (tako) nizka ocena. Ni moj namen, da bi sodil o tem, kaj vse spada k filmu, ampak dobil sem občutek, da je predzgodba absolutno predolga. Boste rekli, režiser je moral pokazati protagonista, kakršen je bil prej, da je lahko skozi film uspešno prikazal njegov psihološki preobrat. Se strinjam, vendar bi to lahko naredil na kratek in jedrnat način, ne pa da je utrujal gledalca z nepomembnostmi.

Druga stvar, nekateri elementi filma in razmišljanja igralcev so popolnoma nemogoči. Zakaj za vraga bi vseskozi hodili v eno in isto igralnico, če so že slutili, da so jim sumljivi? Zakaj vseskozi uporabljajo iste sporazumevalne signale, ko pa vejo, da so opazovani? No ja, očitno je pač samo ena igralnica in so se prav trudili, da vzbudijo pozornost.

Prikazovanje samega igranja blackjacka je zreducirano na minimum. S tem je režiser bržkone dosegel, da je film gledljiv tudi za gledalce, ki ne poznajo te igre in njenih pravil, a menim, da so ti gledalci v marsičem močno prikrajšani. Zameriti  filmu gre tudi umetno vsiljen akcijski del, ki deluje povsem neprimerno.

Navkljub dobremu, če ne celo odličnemu, igranju in razgibanemu tempu dogajanja (od čisto počasne do zelo hitre kamere), filmu manjka grajenje napetega ozračja, za katerega nedvomno ima ves potencial, in delov, ki bi gledalce pripravili do tega, da bi napeto pričakovali, kaj se bo zgodilo.

Film vsekakor ni na nivoju kot pa ga prikazuje večina kritikov in medijev, saj mu primanjkuje inovativnosti in suspenza ter posledično v nobenem primeru ne moremo govoriti o presežku. Ampak, konec koncev, kdo pa sem jaz?

 

Ocena: 4/10

 

 

Naključno iz Kšajtnih

Milčin kotiček - Mi gremo pa na morje ...
Rubrika: Leposlovne objave
Milčin kotiček - Mi gremo pa na morje ... Danes je moje razmišljanje slano, vroče in brez obveznosti. Nič ne...
Queen + Paul Rodgers - The Cosmos Rocks (2008)
Rubrika: Muzika
Če združiš legendo z legendami, dobiš "kozmičen rock", ki vsebuje retrovizijo in pionirskost z imenom Queen + Paul Rodgers. Govorim o...
Odsotnost
Rubrika: Leposlovne objave
Malevičev Črni kvadrat me izziva k razmisleku o uganki Objekta, ki je razprostrta čez celotno 20. stoletje. Želim si razumeti vzgib, ki pogosto povzroči...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti