Bajta Kšajtni Film Marc Schoelermann - Pathology (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Marc Schoelermann - Pathology (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Tadej Jelen   
Torek, 12 Avgust 2008 11:10

Marc Schoelermann - Pathology (2008)Patologija je veja medicine, ki se ukvarja s preučevanjem bolezni človeškega organizma in njihovim vplivom na strukturne in funkcionalne spremembe v celicah in tkivih. Prav po tej raziskovalni veji medicine nosi naslov tudi film Pathology. Kot edini širši javnosti poznan igralec v filmu igra Milo Ventimglia, znan po vlogi Petra Petrellija v seriji Heroes in Roberta Balboe Jr. v zadnjem izmed filmov o legendarnem boksarju Rockyu.

Ted Grey (Milo Ventimglia) se v sklopu specializacije odpravi v enega najbolj prestižnih centrov za patologijo v ZDA. To sta mu omogočila odličen šolski uspeh na Harvardu in njegov izjemni talent za medicino. Takoj ob prihodu ga njegov mentor dr. Morris (John De Lancie) seznani z vodjem majhne skupinice, v kateri se bo prihodnje tri mesece Grey izobraževal. Dr. Jake Gallo (Michael Weston) in njegovi kolegi ga sprejmejo z rahlim prezirom in podcenjevanjem, saj si ne želijo novih obrazov v svoji družbi. Pravi odgovor, zakaj je temu tako, se nam pokaže že par minut zatem. Gallo in njegovi kolegi so se zapletli v smrtonosno igro, v kateri lahko brezskrbno uporabljajo svojo medicinsko znanje. Med sabo tekmujejo, kateri izmed njih lahko izvede popolni umor, torej takšnega, kjer je pravi vzrok smrti nemogoče odkriti.

Za svojo smrtonosno igro uporabljajo staro krilo bolnišnice, ki ni več v uporabi in kot se za srhljivke seveda spodobi, se glavna dejanja odvijajo ponoči. Vsak izmed njih poišče žrtev, ki po njegovi oceni ni več vredna življenja, jo ubije in nato pripelje kolegom, ki z izvajanjem obdukcije poskušajo ugotoviti način umora. V te smrtonosne igre, kjer ne manjka mamil, alkohola in seksa v mrtvašnici ob truplih, se kmalu zaplete tudi Grey. Tako spusti na plan tudi svojo temno plat, saj sam zagovarja dejstvo, da je ubijanje del človeškega nagona, ki ga ni moč izkoreniniti. Zaradi nenapovedanega obiska svoje zaročenke se želi Grey naenkrat izključiti iz te smrtonosne zgodbe, ampak pot do tja še zdaleč ni lahka. Zato mu ne preostane kaj drugega, kot da ubije preostale sodelujoče, kar pa se mu ne posreči, saj Gallo preživi in tako igra postane osebna, kjer najkrajši konec potegne Greyeva zaročenka.

Film sam po sebi ni nič posebnega, sam ga bi uvrstil v kategorijo filmov ob katerih ni treba ravno napenjati možganov, da ga lahko spremljamo in njegov konec razvozlamo že na sredini filma. Sama zgodba oziroma njen koncept ponujata kar nekaj zanimiv zamisli in če bi film zrežiral kdo od večjih mojstrov tega žanra in vanj potegnil tudi še enega ali dva dobra igralca …  Morda ravno zaradi neprepoznavnosti igralcev film ni bil medijsko oglaševan in podprt, saj ga denimo ni moč najti na spletni strani Koloseja. Na najbolj obiskanem filmskem internetnem portalu www.imdb.com si je prislužil povprečno oceno 6. Moram priznati, da so me že bolj navdušili tudi filmi z nižjo oceno. Ni pa povsem zgrešena izbira, saj ponuja nevsakdanjo zgodbo.

 

Ocena: 5.5/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Tone Pavček - Ujedanke (2006)
Rubrika: Knjiga
Kdo ga ne pozna? Tone Pavček, pesnik, s katerim je večina rasla, dihala ter živela svoje proste sanje, nas je tokrat...
Franjo Frančič - Pismo Srečku Kosovelu
Rubrika: Leposlovne objave
Franjo Frančič - Pismo Srečku Kosovelu Kaj bi ti danes, 9.januarja 2008, bi se takoj sredi zime zatekel na železniško...
Milčin kotiček - Mi gremo pa na morje ...
Rubrika: Leposlovne objave
Milčin kotiček - Mi gremo pa na morje ... Danes je moje razmišljanje slano, vroče in brez obveznosti. Nič ne...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti