Bajta Kšajtni Film Jon Favreau - Iron Man 2 (2010)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Jon Favreau - Iron Man 2 (2010) PDF natisni E-pošta
Prispeval Matevž Peserl   
Petek, 07 Maj 2010 18:48

Jon Favreau - Iron Man 2 (2010)Koliko nadaljevanj filmov, ki vas niso razočarali, lahko naštejete? Režiserjem lahko uspe, kot jim je v drugem delu Star Warsa, Botra, Terminatorja in Batmana, lahko pa, kot jim je v Indiana Jonesu, Spider Manu in Matrici, totalno spodleti. In z isto težavo se je spoprijel, režiser Iron Mana, Jon Favreau.   

Drugi del Iron Mana se začne 6 mesecev po tem, ko se prvi del konča. V začetni sceni miljarder Tony Stark skoči iz letala v svoji Iron Man obleki in pristane na odprtju Stark Expa, svetovne razstave, ki jo je leta 1964 ustanovil njegov oče. Ob pristanku se obleka sleče in pod njo se nam prikaže elegantno oblečen Tony Stark, ki ga tudi tokrat odlično odigra Robert Downey Jr. Lastnoročno je vzpostavil mir po celem svetu, ampak je sedaj soočen s pritiskom lastne vlade, medijev in javnosti, da njegovo tehnologijo deli z vojsko. Ker tega noče storiti mora Stark skupaj z Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) in Jamesom Rhodesom (Don Cheadle) ustvariti nova zavezništva, da premaga svoje mogočne nasprotnike.  

Jonu Favreau je v drugem delu Iron Mana uspelo, kar le redkim uspe. Obdžal je napetost, akcijo in privlačnost karakterjev iz prvega dela in vse to povezal v bolj kompleksno zgodbo. Prav akcija je tisto kar nosi film naprej. Posebej na začetku, ko spoznamo Ivana Vanka (Mickey Rourke), ki ni najbolj težek nasprotnik Iron Mana, ampak ko se ta poveže z proizvajalcem orožja Justinom Hammerjem (Sam Rockwell), postane nekaj več kot pa le nadloga.  

Trailer filma si lahko ogledate tukaj - http://trailers.apple.com/trailers/paramount/ironman/
Majhen problem se pojavi na sredini filma, kjer le-ta izgubi na zagonu. Ampak prav ta del je Favreau izkoristil, da nam bolje prestavi Starka. Izvemo nekaj o njegovem otroštvu, kakšen odnos je imel do očeta in kako je sploh postal takšen car kot je. V tem delu filma se nam predstavijo tudi številni drugi karakterji kot so Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) in Nick Fury (Samuel L. Jackson), ki vsi ustvarjajo vez med Iron Manom in kasnejšimi filmi (Captain America, Thor) iz Marvelovih studiev, ki bodo v kinih naslednje leto.  

Odlična uporaba CGI-ja (computer-generated imagery), praktičnih efektov, dobra igralska zasedba in karizmatičnost Roberta Downeya Jr. naredi film, za enega najboljših akcijskih filmov tega leta. Če vam je bil všeč prvi del ni možnosti, da vam ne bi bil tudi drugi. Še posebej je za izpostaviti soundtrack filma, ki vključuje številne pesmi skupine AC/DC, ki ob akcijskih trenutkih popolnoma odgovarjajo filmu. 

Še nasvet: počakajte do konca creditsov (napisov na koncu filma), saj se za njimi skriva še dodatna scena.  

Ocena: 8/10
 

Naključno iz Kšajtnih

Vincie Vogue Anžlovar - Vampir Z Gorjancev (2008)
Rubrika: Film
Nov slovenski televizijski film z  naslovom Vampir z Gorjancev je delo scenarista, režiserja in veterana slovenskega filma, Vincieja Vogua Anžlovarja. Film...
Kim Bartley & Donnacha O'Briain - Chavez: Inside The Coup (2003)
Rubrika: Film
Dokumentarec Kima Bartleya in Donnache O' Briaina - Chavez: Inside the coup - boste zaman iskali po preteklih sporedih evropskih in...
Aleksandra Kocmut - Na Otoku Puklmec (2008)
Rubrika: Knjiga
Na otoku Puklmec je še po tisku dišeča knjiga Korošice Aleksandre Kocmut. Nedolgo nazaj je izšla pri založbi Morfem, opremljena pa...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti