Bajta Kšajtni Film Jon Avnet - Righteous Kill (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Jon Avnet - Righteous Kill (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Iztok Gartner   
Torek, 12 Maj 2009 16:00

Jon Avnet - Righteous Kill (2008)Ko sem slišal, da se bosta pred kamero spet srečala Al Pacino in Robert De Niro, se mi je zasukalo od navdušenja. Pričakoval sem najboljši film leta. Morda celo najboljši film vseh časov. Vsekakor pa film, ki se bo lahko meril vsaj s kriminalko Heat, kjer sta se Pacino in De Niro srečala sredi devetdesetih. Žal sem dobil zajebano rutino.

Čisto povprečen policijski krimič, s katerim bi si Dirty Harry kot za šalo obrisal rit. Da se razumemo, Righteous Kill ni slab film, problem je v tem, da bi moral biti boljši. Veliko boljši, nekaj posebnega, nekaj drugačnega, nekaj takšnega, da bi bil vreden ponovne združitve Pacina in De Nira. Žal sta oba velikana preveč lena, da bi izbrala boljši film. Žal je obema velikanoma dovolj le to, da pozirata in se nastavljata kameri. No ja, nastavlja se Pacino, De Niro pa vmes nekajkrat poseksa še Carlo Gugino, ki je v filmu samo zato, da jo De Niro nekajkrat poseksa.

Pravzaprav tragičen film. Filmsko slovo dveh legend, ki bi jima moralo biti pošteno nerodno. Ki takega filma kljub honorarju ne bi smela sprejeti. Ki bi ga lahko morda sprejela šele pri devetdesetih, ko bi se lahko zgovarjala na demenco in na dejstvo, da zaradi prevelike dioptrije nista mogla prebrati scenarija. Righteous Kill je sramota za filmsko umetnost in za filme, v katerih sta nekoč igrala Pacino in De Niro. Righteous Kill je sramota že za Johna Leguizama in Donniea Wahlberga, kaj šele za Pacina in De Nira, ki igrata ostarela policista. Dolgoletna partnerja, ki ju osumijo, da na svojo roko pobijata kriminalce. Kot Dirty Harry, le da nimata adrenalina in da bi se bolje znašla v domu upokojencev. Pa vendar, Pacino in De Niro sta taki legendi, taki faci, da konec koncev neseta tudi takšen rutinski film. Še posebej, ker tokrat nastopata skupaj in pri tem pravzaprav uživata. Še posebej na koncu, kjer bi lahko dialogi šli nekako takole:

Pacino: “Kaj je, Robert, kdaj si nazadnje dobil kakšnega Oskarja?

De Niro: “Ne seri, Al, daj mi raje povej, kdaj si nazadnje posnel kak dober film?

Pacino: “Hja, Robert, ne pozabi, da sem igral v vseh treh Botrih.

De Niro: “Upam, da ti nisi pozabil, da sem jaz igral v Taksistu in da sem za razliko od tebe za Botra dobil Oskarja.

Pacino: “Okej, Robert, toda jaz sem v devetdesetih posnel vsaj Donnie Brasca in Carlito’s Way, tebe pa je zamenjal kurčevi Leonardo Di Caprio.

Tako je, dragi moji, Righteous Kill izgleda kot komedija, kjer Robertu De Niru in Alu Pacinu ni nihče povedal, kdaj se morata smejati.

Razočaranje stoletja.

Ocena: 5/10


http://iztokgartner.blog.siol.net/
 

Naključno iz Kšajtnih

Milčin kotiček - Veš, poet, svoj dolg? ...Nimaš nič besed!?
Rubrika: Leposlovne objave
Milčin kotiček - Veš, poet svoj dolg? Nimaš nič besed!? Danes je moje razmišljanje bolj pevsko, besedno in nejevoljno! Nič...
Foto-zgodba: Toskana, prvi del
Rubrika: Potopis
VELIKONOČNA TOSKANA Na največji krščanski praznik smo se odpovedali barvanju pisanih pirhov, dobrotam kot so dišeča prekajena šunka, domača potica, pekoči...
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla (16. del)
Rubrika: Leposlovne objave
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmislaMnogo zgodb se tako trudi opredeliti čas, prostor dogajanja, natančno navesti...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti