Bajta Kšajtni Film Harald Zwart - The Karate Kid (2010)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Harald Zwart - The Karate Kid (2010) PDF natisni E-pošta
Prispeval Tadej Jelen   
Ponedeljek, 30 Avgust 2010 19:06

The Karate KidLe kdo se ne spomni originalnega filma Karate Kid? Pat Morita nam je kot Miyagi prirastel k srcu, ko je najstniku Danielu (Ralph Macchio) z učenjem in spoznavanjem pravih vrednotkarateja in njegove kulture pomagal reševati najstniške težave. Ameriška filmska produkcija se je tudi te uspešne zgodbe lotila znova, ji dala novo preobleko in jo postavila v 21. stoletje.

Dre Parker (Jaden Smith) je 12 letni fant, ki se je zaradi mamine (Taraji P. Henson) nove službe prisiljen preseliti na Kitajsko. Edina svetla točka v novem okolju je sošolka Mei Ying, zaradi katere si hitro nabere pretepaške nasprotnike, ki ga ustrahujejo in pretepajo praktično povsod. Seveda gre za znan zaplet, ki smo ga videli že v izvirniku, ampak je izjemno simpatično zavit v Drejevo (ne)znanje kitajščine, tako da nas že dobro poznana zgodba sploh ne zmoti. Kot njegov mentor in oče (Dre odrašča z mamo samohranilko) se nam predstavi legenda kung fu filmov, Jackie Chan. Mojster borilnih veščin se tokrat skriva v hišniku Hanu, ki Dreja reši v enem izmed pretepov. Da bi fanta vsaj za nekaj časa rešil mučenja in bušk, se z njegovimi nasprotniki dogovori za dvoboj na priznanem kung fu turnirju.

Tako se njuno skupno spoznavanje kitajske kulture in kung fuja lahko začne. Marsikoga zna zmotiti kung fu, saj naj bi naj film govoril o karateju. Dre sicer nekaj znanja o karateju ima, ampak ker se je preselil na Kitajsko, ki velja za domovino kung fuja, mu ne preostane kajdrugega, kot da se tudi sam spoprijatelji s to borilno veščino. Miyagi se je lekcij karateja lotil z znano frazo : »Vosek gor, vosek dol«. Han pa malega in svojeglavega Dreja začne kung fuja učiti z lekcijo : »Sleči pulover, obesi ga na obešalnik in ponovno obleci«. Seveda mora Dre to vajo potrebno ponoviti skoraj tisočkrat.

Lahko bi rekli, da gre za preprost trik, s katerim si Han več kot uspešno pridobiva zaupanje Dreja. Rastejo njune ambicije in tudi samozavest, da lahko s skupnimi močmi dvigneta pokal na končnem turnirju. Če vas zanima, ali bo tudi Dre osvojil turnir (če ga sploh bo) z znamenito Danielovo lastovko, vam priporočam, da si film ogledate. Gre za posodobljeno klasiko, ki je namenjena današnji mladini. Odveč je skrb, da bi mladi v njem videli zgolj pretepanje, saj je v ospredju zgodba oče – sin, ki na zelo nevsiljiv način v ospredje zgodbe postavlja pomembne življenjske vrednote.


Ocena : 6/10


 

Naključno iz Kšajtnih

Milčin kotiček - Spomladansko čiščenje...samo kdaj???
Rubrika: Leposlovne objave
Milčin kotiček - Spomladansko čiščenje Danes je moje razmišljanje čisto vsakdanje. Vsi to počnemo – nekateri intenzivneje, drugi manj....
František Čap - Ne Čakaj Na Maj (1957)
Rubrika: Film
Po uspešni distribuciji Vesne, prvega Čapovega slovenskega filma, je bil Branimir Tuma, takratni direktor Triglav filma, že bolj zaupljiv do češkega...
Thraw - Injecting Hate (demo) (2008)
Rubrika: Muzika
Pa smo ga le dočakali! Injecting Hate namreč! Zadnja stvaritev koroških thrash metalcev, ki zaradi takšnih in »onakšnih« razlogov dolgo ni...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti