Bajta Kšajtni Film Ethan Coen, Joel Coen - Burn After Reading (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Ethan Coen, Joel Coen - Burn After Reading (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Papotnik   
Ponedeljek, 29 December 2008 00:00

Ethan Coen, Joel Coen - Burn After Reading (2008)Ker brata Coen le redko ustvarjata povprečne ali, bog ne daj, celo podpovprečne filme, so pričakovanja množic vedno visoka. Čeprav določeni filmofili in kritiki samo čakajo na priložnost, kdaj bodo lahko njun izdelek popljuvali, se bratski duo ne da kar tako lahko. Drži pa, da njuni filmi niso ravno za vsakogar, torej ali jih obožujete ali mrzite. Tako je to.

Če berete to, je za vas morda še kanček upanja, da le vzljubite brata Coen, če ste do sedaj do njiju čutili nekakšen prezir, oziroma priznavate, da ju ne poznate in bi skozi moje besede radi zvedeli, kdo za vraga sta ta dva možakarja, ki sta se že srečala z Abrahamom. Vse častilce kulta Coen pa prosim, da potrpijo v tem uvodu. Tako, gospod recenzent, cut the crap.

Brata Coen sta v svetu filma najbolj znana po tem, da režirata filme v duetu – in to presneto dobre filme, kar so skozi dobrega četrt stoletja njunega ustvarjanja potrdili tudi najbolj zadrti kritiki in seveda številni nadvse zadovoljni gledalci. Če se vam še vedno ne svita najbolj, naj vam malenkost osvežim spomin. Izpod njune taktirke so prišli hiti Fargo, The Big Lebowski, O Brother, Where Art Thou? in seveda tudi lanski super uspešni No Country for Old Men ter mnogi drugi.

Poprej omenjeni No Country for Old Men je zelo resen in brutalen film, primeren bolj za ljudi, ki jih nasilje na platnih in na malih ekranih ne moti preveč, oziroma se znajo toliko vživeti v dogajanje, da ne smetijo po filmu, češ da je to le poveličevanje vsega hudega, in so pripravljeni sprejeti kruto resnico, da morda na svetu le ni vse lepo in prav. Lani sta brata režiserja zadela v polno s to dobro kombinacijo sveže zgodbe in njuno skoraj genialno sposobnostjo, da izbereta vedno ravno pravšnje igralce za določene vloge. Letos je bil čas za nekaj malenkost lahkotnejšega.

Tudi Burn Afer Reading se v prvi vrsti lahko pohvali z odlično zasedbo, saj v njem briljirajo George Clooney, ki se je že pojavljal v filmih bratov Coen, stari znanec Brad Pitt, ki je po nekaj svojih preteklih precej medlih vlogah znova pokazal, da je odličen igralec, ter John Malkovich, Tilda Swinton, Frances McDormand in ostali dokaj znani obrazi.

Tokrat je bil načrt Ethana in Joela Coena precej preprost. Ustvariti krimi komedijo prežeto s črnim humorjem, ki občasno s precej bizarnimi situacijami in liki meji že na burlesko oziroma farso. Ker je gledalcu že od vsega začetka jasno, da ne gre za resen film in da določene situacije ne bi zdržale v resničnem svetu, ga moramo pač jemati z rezervo in se prepustiti toku komičnih zapletov ter karakterno zelo posrečenim posameznikom, ki so sposobni marsikoga, ki je obupal nad klasičnimi brezumnimi komedijami, končno spraviti v smeh. Ker pa se ljudje v prvi vrsti res delijo na tiste, ki sta jim brata Coen v svojih preteklih poskusih komedij bila smešna in na tiste, ki jim ni ravno kristalno jasno, čemu se ti čudaki krohotajo, je seveda možno, da me boste prekleli, ko boste sto minut nemo čepeli v naslonjaču. Tako to gre – kot pri hrani tako pri filmih. Treba je poizkusiti, nato pa naj pade odločitev.

Coenova Ethan in Joel sta znova dokazala, da jima še ni zmanjkalo svežih idej in da še vedno premoreta tisto žilico, da naredita nekaj drugače od ostalih režiserjev in nadaljujeta serijo filmov, od katerih so vsi – od prvega do zadnjega – pustili precej pomembne pečate v filmski industriji.

 

Ocena: 8/10

 

 

Naključno iz Kšajtnih

František Čap - Ne Čakaj Na Maj (1957)
Rubrika: Film
Po uspešni distribuciji Vesne, prvega Čapovega slovenskega filma, je bil Branimir Tuma, takratni direktor Triglav filma, že bolj zaupljiv do češkega...
Potopis: Razglednice iz Pariza
Rubrika: Potopis
Petek, sobota. Ljubljana, ob 21h odhod iz Tivolija. Pot nas vodi skozi karavanški predor čez Avstrijo, mimo Salzburga, skozi Nemčijo, mimo...
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla (5.del)
Rubrika: Leposlovne objave
Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmislaMnogo zgodb se tako trudi opredeliti čas, prostor dogajanja, natančno navesti...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti