Bajta Kšajtni Film Clint Eastwood - Gran Torino (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Clint Eastwood - Gran Torino (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Tadej Jelen   
Ponedeljek, 13 April 2009 08:00

Clint Eastwood - Gran Torino (2008)Živa legenda Hollywooda, Clint Eastwood, se za enkrat na (predvsem) našo srečo še ni odločil za zaslužen pokoj. Igralec, ki bo konec maja letos dopolnil že 79 let, je svojo starost tudi tokrat uspešno potisnil na stran in se odlično vživel v vlogo ostarelega vojnega veterana. Nalogo za in pred kamero je opravil z odliko, saj je poleg glavne vloge film tudi režiral.

Walt Kowalski že dolga leta živi v isti soseski, kjer je pred kratkim po smrti žene ostal sam s svojim psom. Čeprav je ulica zelo živahna mu to ne pomeni nič, saj je polna priseljencev, katerih seveda niti približno ne more prebavljati, kaj šele z njimi preživljati svoj prosti čas. Le kako bi to izgledalo? Je namreč vojni veteran, ki je preživel številne grozote ravno v JV Aziji, natančneje v Koreji. In »njegovo« ulico napolnijo ravno priseljenci iz Azije, tako da Walt ne počne nič drugega kot to, da pije pivo na verandi, se pogovarja le s svojim psom ter seveda vsepovprek pljuva po sosedih in njihovi kulturi. Pri tem niti pod razno ne izbira besed, ker si želi le v miru umreti na svoji, ameriški zemlji.

Če se še tako upira druženju s poševnookimi sosedi, kot jih imenuje, ga v to prisili fant Thao. Neke noči skuša Waltu ukrasti njegov ameriški ponos, avto Ford Gran Torino, letnik 1972. Dirty Harry svoj veličastni Gran Torino v garaži skrbno hrani kot pravo bogastvo, nanj ga vežejo dolgoletni spomini na delo, ki ga je vestno in pošteno opravljal v avtomobilski tovarni. Kraja je bila sprejemni izpit za mladega fanta Thaa, da bi se lahko priključil lokalni bandi, ki jo vodi njegov bratranec. Skozi ta neljubi dogodek Walt spozna številne tegobe in težave, ki pestijo njegove sosede. Najbolj mu v oči pade nasilna banda, ki še dodatno vnaša nemir v njegovo ulico. Da bi lahko ponovno v miru užival v pivu na svoji verandi, mora prekršiti številna osebna in predvsem patriotska načela. Tako se, čeprav nenačrtovano, med Waltom in Thaom splete tesno in iskreno prijateljstvo, ki v skrbno načrtovano Waltovo čakanje na smrt prinese številne spremembe. Odloči se, da bo poševnookega soseda naučil modrosti življenja in ga spravil na prava pota ter tako pomagal njemu in njegovi številni družini, ki seveda v vsej svoji dobroti ne more in ne namerava pozabiti na to veličastno dejanje.

Walt tako skozi nova poznanstva in dejanja, ki jih glede na svoja prepričanja ne bi sam storil nikoli, spozna, da je s tem dejansko dosegel to kar je dolga leta iskal. Svojo dušo je očistil vseh notranjih demonov, ki so ga preganjali in begali skozi življenje. Poševnooki Azijci so ga spravili celo tako daleč, da je v njih našel razlog za spoved in s tem izpolnil zadnjo željo žene.

Film o tem, kako je tudi največji patriot pripravljen požreti lastna načela, da bi lahko pomagal tistim, ki jih je zaničeval celo življenje.

Ocena: 8.5/10

{jwfbcomments-off} 


 

 

Naključno iz Kšajtnih

Nina Retko - No
Rubrika: Leposlovne objave
Nina Retko - No No, in potem je popenil. Me je zmerjal, da zbiram druge in da sem kurba, da...
Fotozgodba: Nassfeld (Mokrine) - Stran 2
Rubrika: Potopis
Stran 2 od 2Počitek na klopci po napornih vožnjah vedno prija. Prav tako prija kakšna okrepilna jed ali pijača, katerih cene...
The The - Mind Bomb (1989)
Rubrika: Muzika
Matt Johnson je The The. Edina stalnica poleg številnih spremenljivk, ki vsakič znova tvorijo skupino The The in transformirajo zvok, ki...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti