Bajta Kšajtni Film Christopher Nolan - The Dark Knight (2008)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Christopher Nolan - The Dark Knight (2008) PDF natisni E-pošta
Prispeval Jan Küzma   
Sobota, 26 Julij 2008 20:41

Christopher Nolan - The Dark Knight (2008)Ni mi v navadi, da hodim filme gledat na premiere. Kino sicer občasno obiščem, vendar res še nikdar nisem bil na premieri. Za tega sem storil izjemo, za to pa je krivih mnogo stvari.

Hype
je bil premočan, da bi me obšel - verjetno tudi zaradi mojega izjemnega navdušenja nad predhodnikom iz leta 2005, Batman Begins. Da je režiser odlični Christopher Nolan (Memento, The Prestige), je bil vsekakor močan dejavnik. Pripomogla je tudi ocena na www.imdb.com, kjer TDK od dneva izida dalje drži prvo mesto na lestvici, čeprav tudi sam dvomim o objektivnosti take ocene. Morda sem šel film gledat tudi zaradi dejstva, da je to predzadnji projekt preminulega Heatha Ledgerja. Tudi od, po mojem mnenju enega najbolših hollywoodskih igralcev, Christiana Balea ni pričakovati drugega kot odlične igre. Vse to in verjetno še kaj pač vzbuja željo po čimprejšnem ogledu filma, seveda v primerni kvaliteti - edina možnost so velika platna. V slovenjegraškem kinu film verjetno ne bo predvajan še nekaj časa, je pa res, da si ga bom tam zatogovo ogledal še enkrat, ko/če bo. Zato smo se odločili za odhod v Celje.

V dvorani od otrok do babic; za mano je sedela četverica starejših dam. Očitno lahko takšni filmi (ali morda očem prijazni igralci) pritegnejo zares vse starostne skupine. Še nikoli nisem tako nestrpno pričakoval, da se predstava začne. Že sam začetek filma te potegne vase kot vrtinec in te meša celi dve uri in pol, dokler te ne izpljune, ti pa lahko misliš samo na to, kako bi šel še enkrat. Ogled vsekakor priporočam, pravzaprav je to film, ki ga nikakor ne smete izpustiti, saj česa takšnega verjetno ne bomo videli še nekaj časa. O zgodbi ne bom govoril niti malo, ker je film še premlad in bi verjetno v mojo smer letelo kar nekaj grdih pogledov, če komu pokvarim kakšen del, zato se bom poskušal osredotočiti na druge stvari.

Sama režija in scenarij sta zelo dobra. Temačno vzdušje v Gothamu, ki ga je ustvaril Nolan, je neopisljivo. Vsi liki so dodelani in odlično vpleljani v dogajanje, čeprav bi marsikateri gledalec znal povedati kakšno pikro čez veliko število stranskih zgodb in likov, ki bi morda lahko bili deležni večje minutaže. Pri snemanju so sodelovali tudi ustvarjalci stripa, na katerem je film temeljil in to je verjetno močno pripomoglo k pristnosti le-tega. Vendar to ni le še en film o stripovskem superjunaku. Je film, poln sporočil in vzporednic z današnjim svetom, je odlična kritika sodobnega sveta skozi z akcijo prepleten triler, v katerem je močan poudarek na sporočilih o dobrih in slabih lastnostih ljudi in tanki meji med dobroto in herojstvom ter želji po maščevanju in krvi. You either die a hero, or live long enough to see yourself become the villain...

V vlogi Jokerja smo gledali prekmalu umrlega Heatha Ledgerja. Ob napovedi, kdo bo v TDK odigral Jokerja, so skeptiki dvomili, da bo lahko zapolnil čevlje Jacka Nicholsona, ki je isti lik odigral v Batmanu iz leta 1989. Po mojem mnenju so se močno motili. Je pa tudi res, da sta oba, četudi ista oseba, popolnoma drugačna že zaradi samega koncepta filma. Heath je bil očitno dorasel tudi takim vlogam. Joker je bolan lik, ki izžareva zlobo, psihotičnost in nemilostno željo po destrukciji, obenem pa je vsak njegov stavek poln črnega humorja in ob vsakem pogledu v Ledgerjeve oči je bilo videti le to – željo po smrti, kaosu in uničenju. Res odlična igra, ki ga je vsekakor ponesla med velikane. Dejansko je ukradel vsako sceno, v kateri se je pojavil, in v trenutku nasmejal celotno dvorano, v naslednjem pa nasmejane izraze spremenil v zgrožene poglede. Why so serious?

Christian Bale in ostali ob Heathu na trenutke sploh niso prišli do izraza zaradi tako močne karizme le-tega, vendar jim vseeno ne moremo česarkoli očitati. Prav vsak lik je odigran tako, kot se spodobi in s pravo mero osebnosti in prepričljivosti. Bale je skozi Batmana še vedno, kot tudi v prvem delu, dokazal, da je eden najbolših na sceni. Na trenutke zmoti morda le Batmanov glas, ki zveni kot bi poslušal dolgoletnega verižnega kadilca.

Film vsebuje pravo mero akcije, odlične prizore, ki pustijo gledalca odprtih ust in lepo, v celofan zavito kritiko družbe. Odličen film, ki ima po mojem mnenju zelo dobre možnosti, da se poteguje za Oskarja. Zagotavljam vam, da boste po ogledu filma močno zadovoljni in vam ne bo žal niti minute, preživete v kinodvorani niti tistih nekaj eurov, odštetih za vstopnico. Let's put a smile on that face!

 

Ocena: 9/10

 

 

Naključno iz Kšajtnih

Nina Retko - Сибирь
Rubrika: Leposlovne objave
Nina Retko - СибирьPijem tvoje sokove, Sibirija. Za vratom mi piha mrzli veter. To so tvoje roke, ki hladijo moje...
Milčin kotiček - Po opravkih
Rubrika: Leposlovne objave
Milčin kotiček - Po opravkih Danes se je moje razmišljanje dotaknilo posebnih opravkov. Saj jih imamo veliko- ti, jaz...
Danny Boyle - Slumdog Millionaire (2008)
Rubrika: Film
What can a slumdog possibly know? Se v uvodni sekvenci filma Slumdog Millionaire britanskega režiserja Dannyja Boyla sprašuje zasliševalec Jamala, dečka...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti