Bajta Kšajtni Film Bajtin TV napovednik #2

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Bajtin TV napovednik #2 PDF natisni E-pošta
Prispeval Mitja Gruber   
Sreda, 29 Oktober 2008 00:00

Za ta teden vam Bajta v ogled priporoča film The Three Burials of Melquiades Estrada (Trikrat pokopani Melquiades Estrada), ki je režijski prvenec veteranskega igralca Tommya Lee Jonesa, ki se ga zadnje čase bolj spomnimo, kot igralca iz filmov In The Valley Of Elah (V dolini smrti) in No Country For Old Men (Ni prostora za starce).

Film je nastal leta 2005 in je bil nagrajen z Zlato palmo za najbolšo moško vlogo (Tommy Lee Jones) in originalni scenarij (Guillermo Arriage). Film si boste lahko ogledali v petek ob 21:15 na TV Slovenija 2. 

 Tommy Lee Jones - The Three Burials Of Melquiades Estrada (2005)TOMMY LEE JONES
THE THREE BURIALS OF MELQUIADES ESTRADA (2005)
Petek, 31.10.2008, TVS 2, 21:15
Človek nikdar ni bil samo človek, to je jasno. Merila dostojanstva, posmrtne (ne)slave in miru ter tega koliko kdo velja, pa so žal, mnogokrat še vedno pogojena s tem, kakšne vrste narodnosti in kože je človek. To precej zahtevno tematiko si je izbral Tommy Lee Jones, ameriški igralski veteran, za svoj režijski prvenec, v katerem tudi sam igra glavno vlogo.

Film se dogaja, kot smo že omenili v uvodu, na obmejnem prostoru med Ameriko in Mehiko, natančneje v zvezni državi Teksas, ki meji na mehiško pokrajino Coahuila. Pete Perkins, čigar vlogo odlično igra Tommy Lee Jones je ostareli kavboj, ki ne sodi človeka po narodnosti in zunanjosti, zato tudi sprejme revnega Melquiadesa, ki pribeži iz Mehiko v Ameriko, s trebuhom za kruhom, za svojega prijatelja. Na drugi strani, na službeno mesto mejnega policista iz oddaljenega Cincinnatija, v podobnem času, pride tudi policist Mike Norton s svojo privlačno mlado ženo, do katere se vede skrajno odtujeno.

Novodobni vestern, v katerem streljanja ni na pretek, je zgrajen prvenstveno okrog zadoščenja pravici (takšni ali drugačni) in nudenju decentnega pokopa umorjenemu Mehičanu Melquiades Estradu. Potem, ko se skorumpiranim organom pregona ne da bistveno ukvarjati s problematiko umora Mehičana, ker je to pač nepomemben mali človek, se Pete Perkins odloči, da zadevo vzame v svoje roke in jo reši na svoj način.

Film občasno retrospektivno posega v komaj pretekli čas in tako s fragmenti gledalcu dopolnjuje celotno zgodbo, večina pa ga teče v premočrtni obliki. Igra dveh glavnih igralcev, Barrya Pepperja  in Tommya Lee Jonesa,  je tenkočutna, prefinjena in vedno primerna dogajanju, zato niti malo ne čudi, da je Tommy Lee Jones dobil nagrado za najboljšo moško vlogo za  upodobitev molčečega in preudarnega Peta Perkinsa.

Deziluzionirano, dolgočasno in na trenutke impotentno življenje Američanov, režiser spretno vzporeja s preprostim življenjem, življenjem preko meje, kjer so drugačne tako vrednote, kot tudi samo življenje. V tem pogledu, lahko film “beremo” tudi kot kritiko novodobnega ameriškega načina življenja, ki je sicer materialno bogato in na videz mamljivo, a dolgoročno nikakor ne ponuja sreče. Zgodba z odlično kamero in fotografijo, ki dobro ujameta preplet moderne civilizacije z (za)ostalim, še ne popolnoma amerikaniziranim in moderniziranim svetom, na poseben emotivno-refleksiven način spregovori o tem, da ob pomanjkanju moralno-etičnih vrednot, še vedno (na srečo) ostajajo nekateri, ki verjamejo v vrednost vsakega človeškega življenja in v obljubljeno besedo.

Čeprav film nosi močno moralno noto,  njegova sporočilnost ni takšne vrste, da bi gledalca prepričevala v svoj prav. Ob ganljivih in emocialno nabitih dogodkih proti koncu filma, gledalca kvečjemu pripravi do tega, da se za trenutek ustavi, v tem hitro potekajočem svetu in se zamisli, če ima sploh kak življenjski cilj ali pa ga življenje nosi, kot nosi morje iz ladij padle smeti.

Film skorajda zagotovo ne bo navdušil ljubiteljev akcijskih filmov ali pa tistih, ki pričakujete klasični vestern, zato ga takšnim že vnaprej odsvetujem. Gre za dramo z rasistično tematiko, katere zgodba je površinsko gledano dokaj preprosta, pravi biser filma, pa gledalec odkrije šele, če si vzame čas in skuša reflektirati podano zgodbo na svoje življenje in svoje razmišljanje o drugih.


Ocena: 8/10


 

 

Naključno iz Kšajtnih

Goran Vojnović - Čefurji Raus! (2008)
Rubrika: Knjiga
Čefurji Raus! so urbana literatura, ki jo je letos v obliki romana, izdanega pri Študentski založbi v zbirki Beletrina in pospremljenega...
Potopis: S kolesom od Baltika do Koroške - drugi del
Rubrika: Potopis
V najinem drugem delu potovanja sva se prebijala skozi Češko, kjer sva zaradi večje podobnosti s slovenščino lažje komunicirala. Opazila sva,...
Ana Porenta: Virtualnisvet.com (2004)
Rubrika: Knjiga
Kadar neko literarno delo opisuje najnovejše dosežke znanosti in/ali tehnologije, praviloma tvega, da bo nadvse hitro zastaralo. Seveda kakovostnemu delu tega...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti