Bajta Kšajtni Film Asif Kapadia - Far North (2007)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Asif Kapadia - Far North (2007) PDF natisni E-pošta
Prispeval Igor Papotnik   
Sreda, 05 November 2008 19:00

Asid Kapadia - Far North

Sever je hladen, zelo hladen. Še hladnejši pa postane, če si tam čisto osamljen in so stvari kot ljubezen, prijateljstvo in družina le daljni spomin ali celo neznanka. Zakaj otopimo in kakšne so posledice, če otopelost naenkrat izgine, nam v svojem nenavadnem izdelku skuša pojasniti režiser mlajše generacije, Asif Kapadia.

Saiva, novorojenka v združbi avtohtonih prebivalcev, globoko v arktični tundri sredi prejšnjega stoletja, je že ob prvem stiku s svetom obsojena na smrt. Šaman, duhovni vodja, jo proglasi za prekleto in naznani, da bo vedno prinašala nesrečo vsem ljudem okoli sebe. Kljub šamanovim svarilom se njena mati odloči, da je ne bo zavrgla in jo bo kljub prekletstvu vzgajala. Saivo izženejo ob njeni polnoletnosti in jo poleg poprej omenjenega prekletsva obsodijo še na večno osamljenost v neskončnih ledenih prostranstvih.

Po letih življenja v osami se ji končno le nasmehne sreča, ko naleti na skupnost nomadskih lovcev in »pastirjev«, ki jo sprejmejo za svojo in kjer tudi prvič spozna, kaj je to ljubezen, in prvič občuti iskreno naklonjenost nasprotnega spola. Vso idilo pretrgajo ruski vojaki, ki »pleme« izbrišejo iz obličja zemlje zaradi prilaščanja ozemlja bogatega s premogom. Eden izmed vojakov posili Saivo in ji namigne, da jo bodo pustili živeti, če jim v zameno pokaže pot nazaj do civilizacije. V poklani vasi Saiva reši preživelega dojenčka, deklico, ki jo poimenuje Anja.


Ko se iztrga iz rok ruskih klavcev, se zgodba in borba za preživetje šele začne. V mrzli, negostoljubni pokrajini vzgaja mlado Anjo, brez pripomočkov in dobrin, ki so na voljo večini mater v obljudenem svetu. V okolju, kjer se hrana prosto giblje, jo je treba seveda ujeti, ji sneti kožo, odstraniti drobovino in nato še skuhati s skromno kurjavo, ki jo nudi ledena tundra. Materinstvo v takšnem okolju; zavržena, brez soljudi, brez občutka, da je ljubljena, na Saivi pusti globok pečat. Leta nenehnih selitev in skrivanja, tako pred vojaki kot pred ostalimi prebivalci severnih širjav, so iz nje naredila jekleno žensko brez čustev, pri kateri deluje le še nagonsko preživetje in ljubezen do Anje.

Leta rutinskega prebivanja, kjer je vsak naslednji dan podoben prejšnjemu, lov in stalna misel na to – kje in kako si priskrbeti nekaj grižljajev – se Saivi končno obrestujejo. Anja odraste v lepo in postavno mlado dekle, ki je Saivi v veliko pomoč v tej večni osami, ki jo sedaj nekoliko lažje preživljata skupaj. Anja je Saivi ves svet, hčerka, sestra in prijateljica. Čeprav živita v neke vrste matriarhatu, kjer je Saiva neizpodbitni vladar, Anja pa podložnica, se te meje v dolgih dnevih in nočeh zabrišejo in živita kot prijateljici, kjer je medčloveški klepet in skupno bivanje edino, kar preprečuje propad uma in padec v norost. Morda končno spet človeka vredno življenje za Saivo, ki ji je bilo že v rani mladosti v glavo vbito, da je nezaželena in prekleta?

»Idilo« prekine izčrpani in podhlajeni ruski vojak, ki ga Saiva skoraj mrtvega najde v bližini njunega prebivališča. Instinkt in pretekle izkušnje ji narekujejo, naj ga pokonča, ampak se na koncu le usmili in ga z Anjino pomočjo znova spravi k življenju v njunem malem šoturu, kjer mu kasneje tudi nudita zatočišče.

Vojak s pomenljivim imenom Loki, po nordijskem božanstvu, vnašalcu nemira in prepira v okolico, se je uprl zahtevam nadrejenih po ubijanju avtohtonih prebivalcev tundre, pobegnil v neznano in je zdaj tudi sam prepuščen na milost in nemilost naravi daleč od doma, na surovem severu.

Saiva po dolgem času spet čuti bližino moškega; Anja prvič. Pri obeh se začnejo prebujati čustva, ki jih poprej nista poznali, oziroma sta jih potlačili do takšne meje, da so skoraj prenehala obstajati. Anja čuti prvo ljubezen, rada bi bila ljubljena in čeprav neznansko ljubi Saivo, ji pričnejo po glavi krožiti mož, družina in otroci, torej normalno življenje.

Pri Saivi je zgodba malenkost drugačna. Dolga leta prepričevanja, da je prekleta in da prinaša nesrečo, njeni grenki spomini na prvo ljubezen, posilstvo in dolga osama so ji izmaličili čustva in namesto veselja ob tem, da si je Anja po skrajnem naključju našla moškega, ki jo bo odpeljal iz tega ledenega pekla, se pri njej prične zbujati jeza, tekmovalnost, zavist in ljubosumje. Čeprav obe tekmujeta za prišlekovo naklonjenost, je kaj hitro jasno, da si je Loki, ki ga izvrstno upodobi vsem znani Sean Bean, Boromir iz Gospodarja prstanov, za izbranko omislil mlajšo Anjo.

Loki in Anja se odločita za odhod v civiliziran svet, kar Anjo neznasko pekli, saj ve, da Saiva ne more, ne sme in niti noče oditi iz tega osamelega kotička.

Novica o odhodu Anje, edine stvari, ki jo res ljubi, Saivo podžge do te točke, da v trenutku neprištevnosti, hrepenenja, poželenja, nemega klicu na pomoč in želje po tem, da bi vsaj enkrat bila tudi sama ljubljena, kataklizmično vpliva na srečo zaljubljencev in v stilu grške tragedije v nekaj trenutkih uniči vse, kar ji je prejšna leta nudilo rešilno bilko v tej prekleti muki, ki jo nekateri imenujejo življenje.

Prečudovita fotografija arktičnega sveta, malo dialoga in skoraj bajeslovna zgodba v nas vzbudijo tisti občutek osame, ki ga čutijo akterji in tudi ostala čustva, ki jih ne vzbuja ravno vsak film. Če ste gledalec, ki ga ne moti malenkost počasnejše razvijanje zgodbe in na film ne gledate le kot na vrtso sprostitve in zabave, je ta »mali« film kot nalašč za vas.

 

Ocena: 8/10 

 

Naključno iz Kšajtnih

Fotozgodba: Pot na Uršljo goro - Stran 2
Rubrika: Potopis
Stran 2 od 2RTV oddajnik na Plešivcu (Uršlja gora). Cerkev sv. Uršule in planinski dom na Uršlji gori.Cerkev in pogled na...
Milčin kotiček - Cirkus odhaja iz našega kraja
Rubrika: Leposlovne objave
Milčin kotiček - Cirkus odhaja iz našega kraja, jaz pa kr' čakam.... Danes je moje razmišljanje tako na mestu, kajti...
Sara Gruen - Voda za slone (2008)
Rubrika: Knjiga
Voda za slone je roman, ki bralca zgrabi kakor hobotnica: najprej z eno lovko, nato z dvema, in še preden...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti