Bajta

Razstavno okno

Pasica

Naključno iz Albuma

Mednarodni trienale keramike UNICUM 09 - Slovenj Gradec (do 28. junija) PDF natisni E-pošta
Prispeval Uredništvo Bajte   
Petek, 05 Junij 2009 11:00

Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec se s posebnim programom pridružuje nacionalnemu projektu Prvega mednarodnega trienala keramike - UNICUM 09, ki bo v mesecu skozi vse leto potekal v nekaterih slovenskih krajih, z otvoritvijo osrednje prireditve dne 15. maja 2009 v Ljubljani.

V naši galeriji smo se odločili, da v sodelovanju z Združenjem čeških umetnikov v keramiki v okviru Zveze likovnih umetnikov Češke republike in Češko agencijo za keramiko iz Češkega Krumlova (Češki Krumlov je partnersko mesto Slovenj Gradca, ki se med drugim ponaša z izjemno svetovno zbirko sodobnega kiparstva v keramiki) pripravimo predstavitev del vrhunskih, v mednarodnem prostoru priznanih in cenjenih čeških avtorjev, mojstrov kiparskega ustvarjanja v keramiki:

Elzbiete Grosseove, Ivan Jelineka, Stanislave Kavanove, Pavela Knapeka, Miroslava Parala in Hane Purkrabkove.

Izjemno bogata in dolga tradicija češke keramike si je v času po drugi svetovni vojni zlasti v šestdesetih in sedemdesetih letih izborila prestižno mesto na svetovni sceni keramičnega oblikovanja, a šele v zadnjih petindvajsetih letih se je ustvarjanje v žgani glini, keramiki in porcelanu povsem otreslo spon umetnostnoobrtnega oblikovanja, avtorji, ki jih krasita vrhunsko tehnično znanje in inovativnost, pa so se obrnili v smer povsem svobodnega, tudi monumentalnega keramičnega kiparskega ustvarjanja, v našem izboru razpetega med duhovito, fantazijskim »uporabnim« oblikovanjem (Ivan Jelinek), figuraliko (Stanislava Kavanova) in rahločutnim abstraktnim reliefom (Pavel Knapek) v porcelanu, preko tenkočutno brezčasne in fantastične figuralike (Hana Purkrabkova, Miroslav Paral), do grobih ekspresivno monumentalnih kompozicij (Elzbieta Grosseova) v žgani glini.


Mednarodni trienale keramike


Mednarodni trienale keramike - UNICUM 09

SODOBNA ČEŠKA KERAMIKA

Izbrani avtorji: Elizbieta Grosseová, Ivan Jelínek, Stanislava Kavanová, Pavel Knapek, Miroslav Páral, Hana Purkrábková.


Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec

Razstava bo na ogled do 28. junija 2009.Več informacij na spletni strani Koroške galerije likovnih umetnosti www.glu-sg.si 

Izpostavljen dogodek

Pokrovitelj sekcije
Dodaj dogodek!

Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti