"Auslenderji", fotografska razstava - Slovenj Gradec (otvoritev 17. aprila) natisni
Prispeval Uredništvo Bajte   
Četrtek, 14 Maj 2009 13:00

Jože Suhadolnik, urednik fotografije časopisa Delo in Mateja Kotnik, novinarka Dela, sta v drugi polovici lanskega leta v Sobotni prilogi Dela in v Nedelu objavila več reportaž o tujcih na delu v Sloveniji. Njun cilj je bil predstaviti individualne življenjske zgodbe delovnih migrantov, skritih v neosebnih statistikah in podatkih, s katerimi razpolagajo različne institucije ali pa so shranjeni v fasciklih delodajalcev.

Iskala sta odgovore na vprašanja, kdo in kaj so, od kod prihajajo, kdo so njihovi najbližji, zaradi katerih so si več sto, pa tudi več tisoč kilometrov proč od svojih domov poiskali delo ter kakšno življenje živijo v Sloveniji. Z veliko vztrajnosti in nenehnega dokazovanja, da si med seboj lahko zaupajo, so počasi nastajale fotografske in novinarske zgodbe, ki sta jih avtorja najprej zabeležila na njihovih delovnih mestih in v delavskih domovih, kjer praviloma živijo. Nato sta obiskala še njihove družine v Romuniji, Bolgariji ter Bosni in Hercegovini.

Tako kot je imel bralec reportaž možnost, da se vživi v posamezne pripovedi, polne hrepenjenja in upanja, želi nanje opozoriti tudi fotografska razstava AUSLENDERJI. Jože Suhadolnik je iz serije fotografij, posnetih v času, ko so nastajale časopisne reportaže, za razstavo izbral štiriintrideset barvnih fotografij, formata 80x100. Polovica jih je opremljena s kratkimi novinarskimi zgodbami, avtorice Mateje Kotnik. Ob razstavi je izšla tudi knjiga z istoimenskim naslovom, kjer so časopisni članki objavljeni v celoti, objavljene pa so tudi vse fotografije z razstave.


Fotografska razstava


"Auslenderji", fotografska razstava

Jože Suhadolnik, urednik fotografije pri Delu in Mateja Kotnik, novinarka Dela

34 fotopovečav formata 80 x 100 cm, komentar, spremni katalogKoroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec

Otvoritev razstave: Petek, 17. april 2009, ob 19.00 uri

Razstava bo na ogled do 17. maja 2009.JOŽE SUHADOLNIK, rojen leta 1966 v Ljubljani, je v svoji karieri sodeloval z Mladino, Dnevnikom, revijo Razgledi, v začetku devetdesetih let je začel sodelovati z agencijama Associated Press in European Photo Agency. 1996 je prejel Zlato ptico za fotografijo, kasneje pa še nagrado »Zlato pero« New York za fotografije v koledarju Pediatrične klinike.

Knjige: 1996 »Portreti«, 2005 »Občutek za veter« (Prekmurje) - v sodelovanju  s F. Lainščkom in D. Šarotarjem, 2005 »Jutranji sprehajalec«, v sodelovanju s Kajetanom Kovičem.Več informacij na spletni strani Koroške galerije likovnih umetnosti www.glu-sg.si