Bajta Kšajtni Knjiga Ana Porenta: Virtualnisvet.com (2004)

Kulturniški profili znanih Korošcev

Majda Ravnikar, nekdanja smučarka in pisateljica
Majda Ravnikar

Majda Ravnikar, nekdanja uspešna smučarka, je pred kratkim izdala svoj književni prvenec “Koroška, moj mali veliki (smučarski) svet”, s katerim je na najboljši način izrazila svojo dolgoletno ljubezen do Koroške, smučanja in literature.

Leposlovne objave

  • Primož Karnar - Slovenc naj bo!


  • Simon Orgulan - Tisti, ki je bil pahnjen v juho nesmisla - 3.del


  • Nina Retko - O grehu in pokori
  • Katja Martinčič - Č-B ples

Bajta hodi po sv(e)to

Pasica
Ana Porenta: Virtualnisvet.com (2004) PDF natisni E-pošta
Prispeval Aleksandra Kocmut   
Ponedeljek, 14 Februar 2011 00:26

Ana Porenta, Virtualnisvet.comKadar neko literarno delo opisuje najnovejše dosežke znanosti in/ali tehnologije, praviloma tvega, da bo nadvse hitro zastaralo. Seveda kakovostnemu delu tega ne bomo šteli v poseben minus, morda nas bo kaj le zbodlo, začudilo ali celo spravilo v smeh. Kakor že koli, to se v mladinskem romanu Ane Porente, posebni mešanici detektivke in virtualne fantastike, ne zgodi, kajti svet, ki ga postavi pred nas, je tako globok, pisan in večjemu delu uporabnikov računalniške tehnologije še vedno neznan, da nam je dejansko vse novo, nenavadno, zanimivo, zabavno in nazadnje celo srhljivo.

Glavna protagonista, Julijo in Wolfganga, druži računalniška žilica, ki ju sčasoma privede do stika, vsaj virtualnega. A motili bi se, če bi predvidevali, da gre za znane stike, kot so klepetalnice, forumi in podobna multimedijska orodja, ki dandanes omogočajo ljudem z vsega sveta vsaj navidezne, če že ne pravih stikov. Porenta stvar zastavi globlje, poseže v samo bistvo računalniškega programiranja in spletnega uporabništva, in tako ustvari svet – virtualni svet – v katerega se bralec potopi skupaj z Julijo in se v njem kar izgubi; besedilo je večdimenzionalno, kot je večdimenzionalen prostor, v katerega se nehote ujame Julija. V romanu ne manjka napetosti, ki spremlja predvsem Wolfovo razvozlavanje projekta, ki se ga je lotil njegov delodajalec, skrivnostnosti, ki jo skušata razplesti oba z Julijo pa Mia in še kdo, ter seveda tudi povsem stvarnih, vsakdanjih dogodkov, ki spremljajo življenje srednješolke (npr. sitna sestra in leni brat) in nadobudnega študenta (npr. zagledanost v oddano dekle). Vse skupaj je zabeljeno z zanimivo vlogo besed, ki utegnejo biti ključ do marsikatere uganke, in z duhovitostjo (npr. Julija svoj računalnik imenuje Romeo) ter podprto z bogatim literarnim jezikom, v katerem bo tudi zahtevnejši bralec le težko našel preprane fraze in pričakovana sosledja.

Roman je izvrstna poslastica ne le za mlade, temveč tudi za tiste »manj mlade«, ki radi pokukamo v svet, ki smo ga že zapustili, pa čeprav le zato, da odkrijemo, da tega sveta ni več in da so si mladi v tem času že ustvarili novega. Tudi virtualnega.

10/10

 

Naključno iz Kšajtnih

Aleksandra Kocmut - Na Otoku Puklmec (2008)
Rubrika: Knjiga
Na otoku Puklmec je še po tisku dišeča knjiga Korošice Aleksandre Kocmut. Nedolgo nazaj je izšla pri založbi Morfem, opremljena pa...
Bajtin TV napovednik (od 16.5 do 22.5)
Rubrika: Bajtin TV napovednik
Prejšnji teden Bajtinega TV napovednika ni bilo, vendar smo prepričani, da nihče tega ni opazil, še bolj pa, da bi ga...
Milčin kotiček - Kaj pa vi, bi prižgali eno?
Rubrika: Leposlovne objave
Milčin kotiček - Kaj pa vi, bi prižgali eno? Danes je moje razmišljanje malo megleno, polno dima in slabo se...
Vse pravice pridržane Pravno obvestilo O Bajti in avtorjih Uredništvo Oglaševanje F.A.Q Vaše nastavitve zasebnosti